6. festival Dobrodošli u Bratislavi

2 min čitanja

Festival su organizirali Hrvatski kulturni savez Hrvata u Slovačkoj i grad Bratislava, a u programu je sudjelovalo pet folklornih grupa iz Slovačke i Hrvatske. Predstavila se i grupa iz Koljnofa koja putuje po „Po staza naših starih“

Hrvatski kulturni savez Hrvata u Slovačkoj i grad Bratislava priredili su 6. festival pod geslom „Dobrodošli“. U kulturnom programu je sudjelovalo pet folklornih grupa iz Slovačke i Hrvatske. Predstavila se i grupa iz Koljnofa koja putuje po „Po staza naših starih“. Cilj festivala je, da se Hrvati predstave javnosti na glavnom bratislavskom trgu, kazao je glavni organizator i predsjednik Hrvatskoga kulturnoga saveza Rado Janković.

Na festivalu je nastupilo folklorno društvo Ljuljanka i Tamburica Konjic, Čunovski bećari, ansambl Rosica, Muško pjevačko društvo Hrvatski Jandrof kao i ETNO Klub iz Zagreba. Hatsko kolo iz Novoga Sela i Zbor i tamburica Frakanava su otkazali gostovanje.

Festival je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Slovačkoj.

Radi se i na programu za iduću godinu. Godine 2019. predstavit će se kajkavsko naselje, koje zovu „Na Hrvati“, koje se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Brartislave kod mjesta Skalice. To je, veli Janković, bilo najsjevernije mjesto kamo su u 16. stoljeću došli Gradišćanski Hrvati. Nagodinu će slaviti 450. obljetnicu utemeljenje sela, što je zabilježeno u latinskom ugovoru s gradom Skalice. Iako se na „Na Hrvati“ izgubio stari kajkavski dijalekt, vžno je pokazati da Gradišćanski Hrvati nisu došli kao mala zajednica nego u velikoj skupini, naglasio je Radoslav Janković. (Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content