54. Omladinski tamburaški festival Kulturne federacije HBZ-a

2 min čitanja

Trinaest kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade pojaviti će se na festivalskoj pozornici Hotela Marriott Waterfront  u Baltimoreu i izvesti svoje dobro pripremljene programe za dvodnevni festival početkom srpnja

 

Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemijskih ograničenja – sastajanja i kretanja, ponovno će se oglasiti zvuci tamburice i pojaviti lepršave narodne nošnje iz mnogih krajeva Lijepe Naše na pozornici u lijepom i povijesnom gradu Baltimoreu, MD. Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice utemeljena je 1967. godine, a prvi omladinski i tamburaški festival održan je u Des Plainesu, u Illinoisu. Festivalske priredbe se svake godine sele iz jednog grada u drugi, gdje se obično nalaze veće područne ili mjesne hrvatske zajednice. To vole djeca i roditelji ovih ansambala, jer se upoznaju s drugim hrvatskim naseobinama, stvaraju nova prijateljstva i promiču kulturnu baštinu i tradicijske običaje Hrvata. Kroz pedeset i četiri godine umrežen je u ovo kulturno slavlje gotovo cijeli sjevernoamerički kontinent, uključujući i naš Zagreb, u domovini Hrvatskoj.

Trinaest kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade pojaviti će se na festivalskoj pozornici Hotela Marriott Waterfront i izvesti svoje dobro pripremljene programe za dvodnevni festival. Podsjećamo vas da u ovim omladinskim zborovima nastupaju djeca od 3 do 19 godina starosti. Predivno je vidjeti tu američku i kanadsku mladost, hrvatskog podrijetla, kako u svojim rukama drže tamburicu, sviraju, plešu i pjevaju pjesme svojih pradjedova, koji se doseliše ovdje, prije više od jednog stoljeća.

 

Tekst . Franjo Bertović,  Foto plakata: HBZ

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content