50. obljetnica župe Majke Božje Bistričke u Calgaryju

3 min čitanja

Misno slavlje u toj svečanoj prigodi predvodio je umirovljeni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s umirovljenim biskupom Calgaryja Frederickom Henryjem, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem, delegatom za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivanom Vukšićem, hrvatskim dušobrižnicima fra Dujom Bobanom iz Vancouvera, vlč. Franjom Višatickim iz Edmontona i fra Mogomirom Kikićem iz Victorije te više svećenika koji djeluju u Biskupiji Calgary

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke sa sjedištem u Calgaryju proslavila je 15. listopada 50. obljetnicu djelovanja. Misno slavlje u toj svečanoj prigodi predvodio je umirovljeni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s umirovljenim biskupom Calgaryja Frederickom Henryjem, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem, delegatom za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivanom Vukšićem, hrvatskim dušobrižnicima fra Dujom Bobanom iz Vancouvera, vlč. Franjom Višatickim iz Edmontona i fra Mogomirom Kikićem iz Victorije te više svećenika koji djeluju u Biskupiji Calgary.
Župnik Domin Vladić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, sve je srdačno pozdravio na početku misnoga slavlja, a biskup Jezerinac u homiliji je istaknuo povezanost i neraskidive veze domovinske Crkve s hrvatskim iseljenicima. Poslije euharistije upriličen je župni banket na kojemu je sudjelovalo 400 župljana i njihovih gostiju. Tu su pročitane čestitke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je bio spriječen osobno predvoditi ovu proslavu, vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Calgaryja Williama McGrattana i vrhbosanskoga pomoćnoga biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za Hrvatsku inozemnu pastvu.
Sudionicima banketa obratili su se i veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Matković, biskupi Henry i Jezerinac, kao i nacionalni ravnatelj Markić i delegat za Kanadu Vukšić te fra Dujo Boban, koji je 18 godina vodio ovu župnu zajednicu i izgradnju crkve. Djeca iz Hrvatske škole i mladi iz Kolo grupe priredili su lijepi program hrvatskih pjesama i plesova, koje su izveli pred oduševljenim gledateljima.
Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke osnovana je 12. listopada 1967. godine u Calgaryju. Prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević, a prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968. godine. Iste godine je utemeljenja i Hrvatska škola. Sadašnja crkva je sagrađena 1981. godine za župništva fra Duje Bobana, a kardinal Franjo Šeper blagoslovio je crkvu 2. kolovoza 1981. godine i posvetio je Majci Božjoj Bistričkoj. Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgaryju ima više od 300 obitelji na župnom popisu. Župu od 1996. vodi vlč. Domin Vladić.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content