50 godina u službi Boga i naroda dr. Ive Šmatovića

2 min čitanja

Prepošt-kanonik, profesor dr. Ive Šmatović rođen je 1942. u gradišćanskohrvatskom selu Bizonji. Ravnatelj župe Presvetog Trojstva u Đuru, sveučilišni profesor teologije, u nazočnosti župljana svoga rodnog sela i brojnih uzvanika i štovatelja proslavio je svoju zlatnu misu

Prepošt-kanonik, profesor dr. Ive Šmatović rođen je 27. studenog 1942. godine u gradišćanskohrvatskom selu Bizonji. Za svećenika je zaređen 1966. godine. Ravnatelj župe Presvetog Trojstva u Đuru, sveučilišni profesor teologije, 26. lipnja je u nazočnosti župljana svoga rodnog sela Bizonje, brojnih uzvanika i štovatelja proslavio svoju zlatnu misu.
U godini Božje milosrdnosti, lozinkom u povodu zlatne mise: „Braćo, mi nismo gospodari vaše vjere, nego smo pomagači vaše radosti (2Kor1, 24)“, u baroknoj crkvi izgrađenoj 1811./12. godine, čula se molitva i pjesma na tri jezika. Velečasni se zahvalio na pola stoljeća koje je proteklo u svećeničkoj službi, predaji znanja studentima, bogoslovima, pisanju knjiga i održavanju predavanja u raznim prigodama. Profesor Šmatović proučava Stari zavjet a objavio je, između ostalog, knjigu Poruka Starog zavjeta/Az Ószövetség üzenete, naklada Bencés, 1997.
Kanoniku Ivanu Šmatoviću je u studenom 2014. za rad na polju teologije i za obnovu vjerskog života uručena Nagrada Vilmos Fraknói. Zlatomisnik je kod Pjeruške Marije predvodio misno slavlje početkom srpnja u sklopu jubilarnog hodočašća vatrogasaca, policajaca i vojnika, a u listopadu biti će gost – predavač na priredbi KÉK-a /Kruga kršćanskih intelektualaca, izlagat će o pomirenju u nauci svetoga Pavla.
(zornicanova.hu)

Podijeli ovaj članak
Skip to content