50 godina svećeničke službe biskupa Janjića

3 min čitanja

Župljani župa Brca, Sutomore i Šušnja predali su ovom prigodom dar koji je uručio župnik don Dejan Turza – umjetničku sliku nastalu po fotografiji susreta biskupa Janjića sa sv. Ivanom Pavlom II.

Molitvom i pjesmom u svetištu Gospe od Škrpjela, biskup Janjić je zajedno s biskupima Splitsko-makarske metropolije, Bara i Skadra, svećenicima, redovnicama i vjernim pukom, 13. srpnja, iskazao svoju zahvalu Bogu i Gospi za 50 godina svećeničke službe. Nakon zajedničkog molitvenog programa, prigodnu riječ uputio je don Anton Belan, generalni vikar i kotorski župnik. itelj svetišta, mons. Srećko Majić. U kratkom obraćanju okupljenima mons. Janjić zahvalio je na darovima i prisjetio se svog svećeničkog puta kojeg je započeo prije 50 godina: ređenja u splitskoj crkvi sv. Križa, mlade mise na otoku Gospe od Škrpjela i svog boravka na otoku Gospe od Milosti koji je upravo tada, doduše devastiran, vraćen biskupiji.

Središnji događaj proslave zlatnog jubileja bila je sveta misa na otoku Gospe od Milosti. Uz kotorskog su biskupa koncelebrirali apostolski nuncij za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, mons. Luigi Pezzuto, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić, nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup skadarski mons. Angelo Massafra, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, mons. Petar Palić biskup hvarsko-bračko-viški, mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski i mons. Ante Ivas, biskup šibenski u miru, te svećenici kotorske i drugih biskupija. Prije početka misnog slavlja, pročitane su prigodne čestitke svetog oca Franje i nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK, mons. Željka Puljića. Na kraju svete mise, biskup Janjić je zahvalio svima što su došli kako bi se zajedno s njim molili i zahvalili Bogu za dar svećeništva koji je primio kao svećenik kotorske biskupije. Župljani župa Brca, Sutomore i Šušnja predali su ovom prigodom dar koji je uručio župnik don Dejan Turza – umjetničku sliku nastalu po fotografiji susreta biskupa Janjića sa sv. Ivanom Pavlom II.

Pjevanje pod misnim slavljem predvodile su časne sestre, a uz vjerni puk okupljen iz svih krajeva biskupije, bili su nazočni i Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Marijan Klasić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru. (Radio Dux)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content