5. Forum mladih hrvatskih manjina

1 min čitanja

Na Forumu u Mundimitru mladi pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica će se posvetiti temi „Jezik kao identitetsko i kulturno sredstvo“

 

U organizaciji Zaklade „Agostina Piccoli“ i Hrvatske matice iseljenika u Mundimitru (Molise, Italija) održat će se peti po redu „Forum mladih hrvatskih manjina“. Razdoblje od 9. do 11. rujna 2022. mladi pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica posvetit će temi „Jezik kao identitetsko i kulturno sredstvo“.

Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina oblik je druženja mladih pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica tijekom kojega stječu nova znanja i vještine putem radionica, predavanja i razmjene iskustava. Isto tako, sudionici stječu nova znanja i spoznaje vezane za kulturu i naslijeđe hrvatske manjinske zajednice koja je domaćin Foruma.

Jezik se obično doživljava kao glavni činitelj identiteta neke zajednice, pa tako i hrvatskih manjinskih zajednica. Postavlja se pitanje u kolikoj mjeri jezik hrvatskih manjinskih zajednica mladim pripadnicima istih služi kao predmet identifikacije. Poseban problem predstavlja sve slabije znanje jezika zajednica i to posebno među njihovim mlađim pripadnicima. U konačnici problematično je i prenošenje elemenata kulture posredovanjem jezika koji se sve manje koristi.

 

Tekst. Marin Knezović

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content