5. festival hrvatskog folklora u Argentini

3 min čitanja

Gulliermo M. Terazas, direktor hrvatskog folklornog društva Zrinski iz Buenos Airesa i Compania HR Tango Argentina pokrenuo je inicijativu , kojoj se pridružila i HMI, da se hrvatska kulturno-umjetnička društva u Argentini ponovo okupe i na festivalu prikažu  ljepotu hrvatske tradicijske kulture predstavljajući ujedno i rad svojih društava

 

U pripremi je 5. festival hrvatskog folklora u Argentini koji će se održati u mjesecu listopadu o.g. Nakon skoro dvije godine stanke i povremenog okupljanja u virtualnom svijetu hrvatske kulture, kako bismo što lakše prebrodili vrijeme bez plesa, pjesme i tamburaša,  Gulliermo M. Terazas, direktor hrvatskog folklornog društva Zrinski iz Buenos Airesa i Compania HR Tango Argentina pokrenuo je inicijativu da se hrvatska kulturno-umjetnička društva u Argentini ponovo okupe i na festivalu prikažu  ljepotu hrvatske tradicijske kulture predstavljajući ujedno i rad svojih društava

Ovoj važnoj inicijativi pridružila se i Hrvatska matica iseljenika svjesna važnosti folklora i drugih oblika izvedbene narodne umjetnosti za očuvanje hrvatskog identiteta Hrvata u Argentini.

Vrsni plesač i voditelj Guillermo Miguel Terrazas plesom se bavi tridesetak godina te izvrsno poznaje  hrvatski folklor. U Buenos Airesu je osnovao folklornu skupinu HR Zrinski i HR-TANGO, koja u svom programu objedinjuje hrvatski folklor, argentinske narodne plesove i tango i uspješno nastupa diljem Argentine i svijeta. Svojim pozivom inspirirao je 14 hrvatskih društava iz Argentine koji će nastupiti na 5. festivalu hrvatskog folklora u Argentini –  29.10.2022., u Teatru del Globo, u  Buenos Airesu.

Svoje sudjelovanje pisanim putem su potvrdila hrvatska folklorna društva: Hrvatsko folklorno društvo CRO Jorgovan, Buenos Aires –  HFD CRO/ARG M. Bistrica, Buenos Aires – HFD CRO Zemlja Moja, Buenos Aires –  HFD CRO Proljece, Buenos Aires –  HFD CRO Zrinski, Buenos Aires –  HFD CRO Velebit, Rosario –  HFD CRO  Kolo Veseli,   Mendoza i HFD CRO Velebit,  Cordoba te kKlape, tamburaški sastavi i pjevači:  TS Jorgovan, Buenos Aires – TS CRO Proljece, Buenos Aires –  Klapa BA, Buenos Aires –  Klapa Valovi, Buenos Aires – Klapa Veselinka,  Mar del Plata i  Gretel Ciklic, solistica, Cordoba.

Veselimo se ovom velikom događaju i pozivamo vas da nas pratite putem naših medijskih kanala www.matis.hr; Facebook profila Hrvatska matica iseljenika te na Youtubeu.

Tekst: Snježana Jurišić

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content