49. hodočašće Hrvata Bavarske u Altötting

3 min čitanja

Vjernici iz 12 hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) hodočastili su, četrdeset i deveti put, u marijansko svetište Altötting. Jedno od najznačajnijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u Njemačkoj i Europi, koga nazivaju i njemačkim Lourdesom, udaljeno  je stotinjak kilometara od Münchena

 

Hrvati katolici s područja Bavarske, iz 12 hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) hodočastili su u nedjelju , 26. lipnja 2022., četrdeset i deveti put u marijansko svetište Altötting. Altötting je jedno od najznačajnijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u Njemačkoj i Europi, koga nazivaju i njemačkim Lourdesom, udaljeno stotinjak kilometara od Münchena.

Svečano misno slavlje u velebnoj bazilici St. Anna u blizini Gnadenkapelle predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja u suslavlju s fra Franom Čugurom, predstavnikom bavarskog regionalnog područja i voditeljem HKŽ Rosenheim; fra Miroslavom Jonjićem, voditeljem HKZ Passau i ujedno organizatorom hodočašća; fra Petrom Klapežom, voditeljem HKŽ München; fra Edvardom Sokolom, gvardijanom samostana St. Gabriel u Münchenu i dušobrižnikom u HKŽ München, vlč. Vladom Letinčićem, voditeljem HKM Regensburg; fra Vislavom Krijanom, voditeljem HKŽ Traunreut; don Matom Križićem, voditeljem HKM Ingolstadt i fra Ivanom Čugurom, voditeljem HKŽ Freising.

Na početku mise išlo se u ophodu u kojem su članovi folklora HKŽ München Fra Andrija Kačić Miošić obučeni u hrvatske narodne nošnje nosili stijeg Republike Hrvatske i Slobodne države Bavarske. U uvodnoj riječi biskup se zahvalio pozivu da može u ovom poznatom marijanskom svetištu, u prekrasnoj bazilici St. Anna, predslaviti misno slavlje za Hrvate katolike koji se ovdje godišnje rado okupljaju. Izrazio je radost što su Hrvati ove godine došli na hodočašće u tako velikom broju. Posebno je pozdravio grupu od sedamdeset pješaka i dvadeset biciklista koji su, iz stotinjak kilometara udaljenog Münchena, pješke i biciklima hodočastili u Altötting predvođeni dušobrižnikom fra Edvardom Sokolom.

Pjevanje i sviranje tijekom euharistijskog slavlja predvodio je zbor i orkestar HKŽ München pod vodstvom s. Nikoline Bilić, autoricom ovog napisa. Na kraju misnog slavlja mons. Štironja uputio je zahvalnu riječ svima na organizaciji tako lijepog hodočašća te je sve pozvao u Boku kotorsku.

Mons. Štironja je u popodnevnim satima predvodio večernju u čast Blažene Djevice Marije, a blagoslovio je i nabožne predmete. Tradicionalno hrvatsko hodočašće završilo je popodnevnom molitvom uz blagoslov s Presvetim. Za glazbeno oblikovanje večernje i klanjanja bio je zadužen crkveni zbor HKM Rosenheim.

Tekst i foto : https://www.zivazajednica.de/

Podijeli ovaj članak
Skip to content