450 godina Hrvata u Novom Selu

2 min čitanja

Društvo za muzej i kulturu (MUK) organizira znanstveni skup povodom 450 godina od doseljenja Hrvata u Novo Selo (Neudorf) u Gradišću.

Skup „450 ljet od doseljenja Hrvatov i Hrvatic u Novo Selo“ održat će se 21. i 22. listopada (petak i subota) 2022. u dvorani za priredbe u Novom Selu.

U petak, 21. listopada Nikola Benčić će govoriti o razlozima doseljenja i broju i podrijetlu Hrvata koji su se doselili u Novo Selo. Radoslav Janković će izlagati o tradicijskim pjesmama gradišćanskih Hrvata „jačkama“ među sjevernom skupinom gradišćanskih Hrvata – Hatima. Predstavit će i „Jandrofski jačkar“ zbirku „jački“ iz Jandrofa (Jarovce) u današnjoj Slovačkoj.

O istraživanjima novoselskih „jački“ istaknutog hrvatskog etnologa i folkloriste Ivana Ivančana, izlagat će Filip Tyran. Poljodjelskim imanjima, „marofima“ oko Novog Sela bavit će se  Herbert Brettl, a književno-jezičnim izvorima za proučavanje jezika gradišćanskih Hrvata u sjevernom Gradišću u 19. st. Alojz Jembrih.

Na kraju prvog dana skupa Jive Maász izlagat će o hrvatskim molitvenicima kroz stoljeća među Hrvatima – Hatima.

Subotnja izlaganja počinje ponovo Nikola Benčić baveći se jezičnom reformom Matijaša Laaba i njegovim  „Katekizmušom“. Potom će  Georg Holzer  govoriti o tradicijskom „koledanju“, božićnom i novogodišnjem čestitanju u selima Gradišća. Gerhard Baumgartner izlagat će o gradišćanskim Hrvatima pod nacističkom vlašću, a posebno o žrtvama nacizma u Novom Selu. Pojavnošću hrvatskog jezika u Novom Selu, njegovom poviješću i jačanjem svijesti o važnosti hrvatskog jezika bavit će se Katarina Tyran.

O dvojezičnim natpisima mjesta, ulica i trgova izlagat će Petar Tyran. O obilježjima poljodjelstva i pojavi najstarijih poljodjelskih strojeva u Novom Selu govorit će Wolfdieter Škodler.

Dvodnevni znanstveni skup završit će nastupom folklornih skupina „Hatsko kolo“ i „Kolo Slavuj“ kao i predstavljanjem knjige  „Narodni plesni običaji Gradišćanskih Hrvata – Istraživanja i zapisi dr. Ivana Ivančana“.

Tekst: HMI

Slika: Wikimedia

Podijeli ovaj članak
Skip to content