40. smotra hrvatske kulture u Švedskoj

2 min čitanja

Od samog početka svog formalnog djelovanja u 1978. godini, krovna organizacija Savez hrvatskih društava u Švedskoj, je djelovala za što bolju i djelotvorniju suradnju između učlanjenih udruga, promicanje hrvatske kulturne baštine, i njegovanje znanja hrvatskog jezika.

Zato je započelo zajedničko okupljanje jednom godišnje, sa ciljem da kulturni rad udruga se predstavi široj publici i na taj način isto bude nadahnuće svim kulturnim djelatnicima. Prva Smotra hrvatske kulture u Švedskoj je održana 1980. godine u gradiću Olofströmu na jugoistoku Švedske.

Kasnije Smotre održane su pretežno u gradovima Göteborgu i Malmöu, gdje djeluju najveće hrvatske zajednice u Švedskoj.

Tijekom 1980-ih i početkom 1990-ih godina je Smotra također bila forum za promicanje hrvatskih državnih interesa, imenovali su se u sklopu kulturnog programa prominentni Šveđani iz političkog, javnog i kulturnog života za “Počasne Hrvate”.

Na Smotrama su također bila pozvana švedska folklorna društva sa svrhom kulturnog povezivanja i razmjenjivanje iskustava. Nakon dolaska slobodne i neovisne Hrvatske došlo je do gostovanja KUD-ova iz RH i BiH, kao službene nazočnosti hrvatskih diplomatskih predstavnika.

Nakon dvije godine prisilne stanke zbog pandemije, Smotra se nije održala, to na žaljenje svih sudionika.

Zato je odluka o organiziranju prve digitalne, a 40. jubilarne Smotre donesena od krovne organizacije, sa ciljem da se lokalnim kulturnim sekcijama ponudi konkretni razlog za ponovno okupljanje i nastavak rada nakon duge stanke.

Link na Smotru

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content