40. obljetnica HKM St. Gallen

2 min čitanja

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je prigodno svečano misno slavlje u Marijinoj bazilici u Neudorfu, u St. Gallenu. Na svečanosti i u koncelebraciji bio je i izaslanik biskupa St. Gallena Markusa Büchela generalni vikar mons. Josef Rosenast, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, provincijski delegat i voditelj HKM Zürich fra Ivan Prusina i voditelj HKM St. Gallen fra Mićo Pinjuh

 

Hrvatski vjernici u St. Gallenu u Švicarskoj, proslavili su 11. studenoga 40. obljetnicu Hrvatske katoličke misije. U prigodi te obljetnice pohodio ih je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predvodio svečano misno slavlje u Marijinoj bazilici u Neudorfu, u St. Gallenu. Na svečanosti i u koncelebraciji bio je i izaslanik biskupa St. Gallena Markusa Büchela generalni vikar mons. Josef Rosenast, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, provincijski delegat i voditelj HKM Zürich fra Ivan Prusina, koji su na početku misnoga slavlja zajedno s voditeljem HKM St. Gallen fra Mićom Pinjuhom, svim vjernicima uputili čestitke na spomenutoj obljetnici.
U koncelebraciji je bilo još desetak franjevaca koji djeluju u raznim hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta, a koji su za ovu prigodu došli u St. Gallen. Spomenuvši se 40. obljetnice HKM u St. Gallenu, kardinal Bozanić je istaknuo euharistiju kao onu koja je okupljala četrdeset godina hrvatske vjernike.
Pastoralna skrb hrvatskih vjernika u Švicarskoj započela je početkom polovice dvadesetog stoljeća. Hrvatska katolička misija osnovana je 1972. godine a prvim voditeljem misije imenovan je fra Karlo Lovrić. HKM St. Gallen u sadašnjim teritorijalnim granicama broji oko 5.000 vjernika, a sadašnji voditelj misije je fra Mićo Pinjuh.(IKA)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content