40 godina Veselih Gradišćanaca u Undi

1 min čitanja

Društvo „Veseli Gradišćanci“ priredilo je svečanost s folklornim programom, na kojoj su prezentirali i novu koreografiju „Regrutari“ Štefana „Pištija“ Kolosara, voditelja i utemeljitelja grupe

Društvo „Veseli Gradišćanci“ u Undi je 5. travnja slavilo 40. obljetnicu postojanja. U kulturnom domu priredili su svečanost s folklornim programom, na kojoj su prezentirali i novu koreografiju „Regrutari“. Sastavio ju je Štefan „Pišti“ Kolosar, voditelj i utemeljitelj grupe.
Veseli Gradišćanci danas imaju oko 40 aktivnih članova i naraštajnu grupu. Tijekom četiri desetljeća je društvo je imalo kojih 200 članova, ne samo iz Unde, nego i iz okolice, iz Kisega, Prisike i Gornjega Čatara. Prijateljske veze Veseli Gradišćanci više od 30 godina njeguju s Hajdenjacima iz Dolnje Pulje i njihovom voditeljicom Jelkom Perušić.
U zadnje vrijeme Kolosar je sam počeo istraživati običaje i u obliku koreografije ih postavljati na pozornicu. Takvih Veseli Gradišćanci imaju tri, a u u cjelokupnom repertoaru preko 20 koreografija.
Lani su Veseli Gradišćanci zlatnu medalju kao izvorna folklorna grupa Mađarske. Ove godine, 19. srpnja će prirediti u Undi festival, te će pod vedrim nebom prikzati autentičnu žetvu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content