40 godina Matičinog Božićnog albuma

2 min čitanja

U doba socijalizma božićno i novogodišnje razdoblje bilo je posebno „izazovno“ za tadašnju Maticu iseljenika Hrvatske. Blagdan koji su komunističke vlasti gledale prijekim okom ili su ga barem ignorirale, Matica nije mogla tek tako izbjeći ili sakriti pod tepihom „novogodišnjih praznika“. Hrvatskim iseljenicima, s kojima je ova tada mahom surađivala, to je bio glavni blagdan u godini kada su se mnogi vraćali u zemlju svojih predaka ili su se barem prisjećali njezinih božićnih tradicija.

Tako je u Matici Božić ipak „postojao“. Ne samo da je postojao nego je bio i nacionalno obojen – „hrvatski“. O tome svjedoči jedno zvučno izdanje od prije 40 godina u kojem se Matica pojavila kao suizdavač / producent. Ondašnji je Jugoton (sadašnja Croatia Records) te 1982. objavio album božićnih pjesama tamburaškog sastava Slavonski bećari.
Album je bio naslovljen „Narodne božićne pjesme“. Koristio se naziv „narodni“ premda se radilo o hrvatskim božićnim pjesmama, no u doba „hrvatske šutnje“ pridjev „hrvatski“ nastojao se koristiti što je manje moguće. Tu je nastupio producentski „dodir“ Matice. Izdanje albuma u kojem se Matica pojavljuje kao suizdavač odjedanput pretvara „narodne“ u „Hrvatske božićne pjesme / Croatian Christmas Carols“.

Ovaj izlet Matice u glazbeno izdavaštvo imao je svog prethodnika u dvostrukom albumu „Pjesmom i tamburicom kroz Hrvatsku“ kvarteta „Studio“ koji je objavljen prethodne 1981. povodom 30 godina postojanja Matice iseljenika Hrvatske.

Ono što je na kraju jedinu bitno, a vezano je za ovaj Matičin album, je iznimna kvaliteta izvedbe tradicionalnih, hrvatskih božićnih pjesama Slavonskih bećara i vokala Blaženke Nikolin, Pere Nikolina i Mirjane Primorac. I poslije 40 godina ove izvedbe hrvatskih božićnih pjesama zadržale su svoju svježinu pred kojom se mnoge, moderne interpretacije mogu sakriti. Tu je i izniman omot Ivana Lackovića Croate s diskretnom hrvatskom trobojnicom bez, kako se to tada zvalo, „socijalističkih obilježja“.

Tekst: HMI

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content