40 godina hodočašća Hrvata u crkvu Sv. Kristofora

3 min čitanja

Obljetničko misno slavlje  predvodio je mladi svećenik don Ante Adžamić, koji je prije nekoliko mjeseci iz Splita došao u Njemačku, uz asistenciju don Mihaela Rodića i vlč. Ivana Plješe. Svojom jednostavnom i jasnom propovijedi oduševio je nazočne vjernike

Hrvati u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg na posebno su svečan način obilježili božićne blagdane. Osim polnoćki i svetih misa koje su održavane u raznim crkvenim zajednicama, posebno svečano bilo je na drugi dan Božića, 26. prosinca, kada je proslavljen sv. Stjepan prvomučenik u crkvi Sv. Kristofora na autocesti kod Baden-Badena.

Kako javlja Kroatische Radiosendung, i ove godine vjernici su hodočastili u velikom broju u crkvu koja tradicionalno okuplja Hrvate na ovaj veliki blagdan, dajući svoj doprinos obilježavanju 40. obljetnice hodočašća Hrvata u ovu crkvu na autocesti.

Zahvaljujući Hrvatskoj katoličkoj misiji Gaggenau, Rastatt, Baden-Baden i inicijativi njenog voditelja fra Miroslava Baruna, Hrvati su se prvi put u njoj okupili na blagdan Sv. Stjepana 1978. godine. Svojim arhitektonskim rješenjem u obliku piramide, crkva, koja je otvorena par mjeseci prije, je podsjetila fra Miroslava na Božji šator. Došao je na ideju da iste godine okupi vjernike na jednom mjestu na blagdan Sv. Stjepana. Odmah se pridružio i vlč. Ivan Plješa sa svojim vjernicima iz susjedne župe Karlsruhe-Ettlingen, kao i svećenici i vjernici iz susjednih hrvatskih katoličkih misija Pforzheim-Bruchsal i Offenburg.. To okupljanje prešlo je u godišnje hodočašće Hrvata iz Baden-Württemberga, Francuske i Švicarske.

Potvrdu velikom značaj hodočašća Hrvata dala je nadbiskupija Freiburg koja je na obilježavanje 25. obljetnice hodočašća, 2003. godina poslala biskupa Reiner Kluga, koji je predvodio misno slavlje. Nakon odlaska u mirovinu fra Miroslava Baruna 2005. godine dolazi do preustroja hrvatskih katoličkih misija. Postojeće župe preuzimaju selezijanci pod vodstvom don Ive Nedića. Formirana je nova Hrvatska katolička misija pod nazivom Srednji Baden, sa sjedištem u Karlsruhe. Ona pokriva gornji dio države Baden i obuhvaća gradove Karlsruhe, Rastatt, Gaggenau, Baden-Baden, Offenburg, Kehl, Bruchsal, Pforzheim, Bretten i Eppingen.

Misno slavlje na 40. obljetnicu hodočašća Hrvata u crkvu na autocesti predvodio je mladi svećenik don Ante Adžamić, koji je prije nekoliko mjeseci iz Splita došao u Njemačku, uz asistenciju don Mihaela Rodića i vlč. Ivana Plješe. Svojom jednostavnom i jasnom propovijedi oduševio je nazočne vjernike.

(CroExpress)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content