4. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

5 min čitanja

Danas je u Hrvatskoj kući „Materina priča“ u Zagrebu održana tiskovna konferencija 4. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ koji se svake godine održava u Vukovaru povodom obilježavanja Dana grada Vukovara. Na tiskovnoj konferenciji govorili su Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara, Marina Sekulić, direktorica ureda turističke zajednice grada Vukovara, Slavko Husnjak, predsjednik udruge navijača hrvatskih reprezentacija „Budi ponosan“ i Aleksandar Kovačević, autor projekta iz tvrtke Organizatori bez granica te ispred Hrvatske kuće „Materina priča“ kao suorganizatora festivala ravnateljica Mina Petra Petričec.

Nakon jedne godine pauze i skromnije verzije Festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ zbog pandemije korona virusa, ove godine će se u Vukovaru od 6.5. do 8.5.2022. održati 4. Festival u organizaciji Grada Vukovara, Turističke zajednice grada Vukovara i tvrtke Organizatori bez granica kao autora projekta.

Ovaj jedinstveni Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija, ove godine predstavit će nam atrakcije poput Didi s Kamešnice, Tovareće mužike iz mjesta Sali s Dugog otoka, zvončarska skupina Kukeri iz Bugarske, viteška igra Moreška iz Korčule te viteško udruženje Kumpanjija s viteškom igrom Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli, Zametski zvončari i drugi.

Uz predstavljanje nematerijalne kulturne baštine, u sklopu festivala predstaviti će se i razne manifestacije poput Ogulinskog festivala bajke, Špancirfesta iz Varaždina, Renesansnog festivala iz Koprivnice i manifestacije Zadarski mir, a najmlađi posjetitelji moći će uživati u četiri predstave za djecu dječjeg teatra Šareni svijet by Ivica i Viktor te kreativnim radionicama s AHA pokusima.

 

U sajamsko-izložbenom dijelu Festivala, uz lokalne proizvođače i OPG-e, sa svojim domaćim autohtonim proizvodima predstaviti će se i uzorne hrvatske seoske žene iz 9 županija. Izborom „Najuzornije hrvatske seoske žene“ želi se skrenuti pozornost na veliki društveni doprinos seoskih žena i njihovu ulogu u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

U organizaciji udruge navijača hrvatskih reprezentacija „Budi ponosan“, u subotu će se u 13 sati na stadionu HNK Mitnica održati humanitarna nogometna utakmica u znak podrške ukrajinskom narodu a akciji su se odazvali Zlatko Dalić, Ivica Olić, Niko Kranjčar, Dario Srna, Edin Mujčin, Nikola Jurčević, Veldin Klarić, Bojan Vrućina, Anas i Ahmad Sharbini a očekuje se dolazak i mnogih drugih sadašnjih i bivših reprezentativaca. U sklopu akcije održati će se i aukcija potpisanih dresova reprezentativaca koji sudjeluju na turniru.

U programu Festivala će sudjelovati preko 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Svečano otvorenje 4. Festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ je u 18.00 sati čemu će prethoditi mimohod sudionika kroz centar Vukovara. U programu svečanog otvorenja tradicionalno će sudjelovati Vukovarske mažoretkinje i Vukovarski golubići uz sudionike iz drugih dijelova Hrvatske – od Dubrovnika, Ogulina do Bjelovara i Varaždina.

Uz nastup Ane Rucner u okviru programa svečanog otvorenja Festivala, posjetitelji će moći uživati i u večernjim koncertima Klape Iskon u petak 6.5.2022. godine te grupe Opća opasnost u subotu 7.5.2022. godine.

Uz dosadašnje ambasadore Festivala g. Zlatka Dalića, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, mons. Đure Hranića, Đakovačko-osječkog nadbiskupa te g. Dražena Klarića, glavnog urednika Večernjeg lista, ulogu ambasadora sa zadovoljstvom i ponosom prihvatio je cijenjeni hrvatski liječnik, forenzičar, genetičar i znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med.

 

Od ove godine Festival po prvi puta ima i zemlju partner – Državu Izrael, a kao predstavnik Izraela Festival će svojim prisustvom uveličati i veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija g. Ilan Mor.

Izrael će se u sklopu Festivala predstaviti izložbom Papa Franjo u Izraelu, koja će se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara i Gradskim muzejom Vukovar postaviti u izložbenom prostoru Dvorca Eltz. Uz izložbu, predstavljanje Izraela nastaviti će se projekcijom filma izraelskog redatelja svjetskog glasa, Ephraima Kishona, u Hrvatskom domu Vukovar.

Od samih početaka, vrijednost i značaj festivala prepoznali su i partneri festivala, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i Večernji list kao i već 4. godinu za redom visoki pokrovitelji Vlada RH i Ministarstvo turizma i sporta te mnogi drugi prijatelji i sponzori festivala.

Uz zvuke dobre glazbe, razne atrakcije, pregršt zabave za velike i male te bogatu eno i gastro ponudu zadruge Vrhunsko vukovarsko, za dobro raspoloženje pobrinulo se Vukovarsko domaće pivo, slobodno možemo reći već tradicionalno službeno pivo Festivala.

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content