35 godina Hrvatskoga radija na ORF-u

2 min čitanja

Uoči Božića, 23. prosinca 1979. ORF je počeo svakodnevnim emitiranjem hrvatskih radijskih emisija. Prije 25 godina ORF je uveo hrvatske televizijske emisije, koje su u travnju 1989. ljeta dobile naziv: Dobar dan, Hrvati

Prije 35 godina ORF je po prvi put emitirao radio-emisiju za Hrvate u Gradišću. Ewald Pichler je oblikovao skoro 40 -minutnu reportažu o svadbi u Stinjaki. Emisija se zvala „Kennwort: Hrvati“ i bila je dvojezična. Reprizu emisije možete čuti 23. siječnja u „Poslušajte priliku“. Zaručnik u emisiji bio je Franz Grandić, a zaručnica Roswitha Kirišić. Suptuzi se još i danas rado sjećaju svojega pira.
Uvođenjem ORF-a, 1953., Gradišćanski Hrvati, na čelu s Hrvatskim kulturnim društvom, su nastojali postići, da ORF počne emitirati hrvatske emisije. Zemaljski študio Gradišće, koji je na početku imao svoje sjedište u Beču, producirao je onda svaki mjesec trideset sati vlastitoga programa. U tvz. Gradišćanskoj uri čule su se i tambure, a bilo je i prinosa o gradišćanskohrvatskoj literaturi.
Kad je ORF 1970. otvorio ekspozituru u Željeznom, zajednica hrvatskih društava zatražila je 14 sati hrvatskoga programa u tjednu. Nije sve prošlo glatko, ali je ORF Gradišće uveo najprije mjesečnu emisiju „Kennwort Hrvati“. Prve tri emisije bile su dvojezične. Zatim je emisija postala hrvatska. Iste godine su mjesečnu emisiju pretvorili u tjednu. Uoči Božića, 23. prosinca 1979. ORF je počeo svakodnevnim emitiranjem hrvatskih radijskih emisija.
Hrvatska redakcija ORF-a slavi ove godine još jedan jubilej. Prije 25 godina ORF je uveo hrvatske televizijske emisije, koje su u travnju 1989. ljeta dobile naziv: Dobar dan, Hrvati.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content