300 godina Gospe Tekijske u Petrovaradinu

3 min čitanja

Najavljena je trogodišnja proslava velikog jubileja Svetišta, koja će svoj vrhunac imati 5. kolovoza 2016. Javnosti je prvi put, na multimedijalan način, predstavljen logotip jubileja grafičkog dizajnera Darka Vukovića

Ovogodišnje hodočašće i bogoslužje u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu tradicionalno je započelo svečanom misom na drugu vazmenu nedjelju, 27. travnja. Predvoditelj slavlja bio je ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić, uz asistenciju đakona Jozefa Demana i sudjelovanje većeg broja vjernika iz Petrovaradina i okolice. Tom prigodom najavljena je trogodišnja proslava velikog jubileja Tekijskog svetišta – 300. obljetnice postojanja, koja će svoj vrhunac imati 5. kolovoza 2016. godine.
Po završetku mise, javnosti je prvi put, na multimedijalan način, predstavljen logotip jubileja čiji je autor župljanin petrovaradinske župe Uzvišenja sv. Križa, grafički dizajner mr. Darko Vuković.
Osim logotipa, predstavljeno je i geslo jubileja za koje je odabrana, također, svetopisamska rečenica iz Ivanova evanđelja: “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2, 5), koju je Blažena Djevica Marija izrekla u Kani Galilejskoj gdje je Isus učinio svoje prvo čudo.
U tumačenju događaja koji će se predstojećih godina odvijati u Svetištu u sklopu proslave jubileja, vlč. Barišić najavio je održavanje mariološkog simpozija, povijesnog simpozija, prigodnih koncerata i izložbi, izdavanje sveobuhvatne monografije Svetišta, te provedbu obnoviteljskih zahvata na eksterijeru i interijeru crkve i Svetišta.
U spomen na jednog od najčuvenijih petrovaradinskih svećenika, opata Iliju Okrugiću Srijemca, zaslužnog obnovitelja tekijske crkve, poznatog književnika, dramaturga, glazbenika i povjesničara, nazočnima je priopćena odluka ravnateljstva Svetišta prema kojoj će 2014. godina biti proglašena Godinom Ilije Okrugića Srijemca čiji posmrtni ostaci počivaju u grobu kraj crkve Svetišta. Odluka o proglašenju poistovjetila se sa završetkom prvog filma iz serijala “Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije” koji je snimljen u čast spomenutom velikanu snimila Zajednica Hrvata Beograda “Tin Ujević” redatelja Stipe Ercegovića.
Skup je uveličala i hrvatska spisateljica Jasna Melvinger sa suprugom, koja je napisala scenarij za film. Do kraja godine biti će organizirano još nekoliko, sadržajno različitih, manifestacija kojima će biti predstavljen lik, djelo i doprinos velikana kakav je bio Ilija Okrugić.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content