30. obljetnica projekta Task Force

3 min čitanja

Obljetnica će se svečano obilježiti dvodnevnim programom u Slatini

 

Grad Slatina i Matica pozivaju na obilježavanje 30 godina projekta TASK FORCE koje će se održati dvodnevnim programom, 24. i 25. lipnja 2022. godine.

Name, povod  za proslavu u Slatini je to što je prvi Task Force održan 1992. godine u Voćinu nedaleko Slatine, a i nekolicina sudionika bili su mladi iz Slatine. Grad Slatina je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Općinom Voćin organizira susret začetnika projekta, bivših sudionika, onih koji su pomagali ili su pomagali u realizaciji projekta, te svih taskforcovaca koji su ostali povezani tijekom svih ovih godina, i mogu se odazvati ovom okupljanju.

Nik Vidak, začetnik je Task Forcea i prvi voditelj TF-a u Voćinu, a Nives Antoljak iz Hrvatske matice iseljenika dugogodišnja je voditeljica  projekta Eco Heritage Task Force (EHTF). Ona će, uz Vidaka i Stiva Hrkača, Antu Belju, bivšeg ravnatelja HMI-ja, te još pet voditelja TF-a nazočiti 30. obljetnici projekta. Zahvalnice projekta zaslužnima uručit će ravnatelj HMI-ja Mijo Marić.

Svečanost obilježavanja 30 godina projekta TASK FORCE u Hrvatskoj održat će se u petak, 24. lipnja u EPI centru Sequoia u Slatini s početkom u 19 sati. Program će se nastaviti u subotu, 25. lipnja u 8:30 sati obilaskom stalnog postava Zavičajnog muzeja Slatina, nakon čega je planiran odlazak u Voćin, gdje će uslijediti obilazak mjesta te posjet Geo info centru i svetištu Gospe Voćinske.

Podsjećamo, projekt TASK FORCE pokrenula je mladež iz Kanade koja je okupila mlade iz svijeta i domovine u vrijeme ratnih zbivanja u Hrvatskoj. Tako je u sklopu volonterskog programa „TASK FORCE 1992.“ u organizaciji tadašnjih hrvatskih ministarstava (iseljeništva, obnove i obrane) te Povjereništva Općine Podravska Slatina i MZ Voćin organizirana prva akcija obnove pod nazivom „Žuljevi za Hrvatsku“.

U akciji koja je trajala mjesec dana, tijekom srpnja i kolovoza 1992. godine, sudjelovalo je četrdesetak mladića i djevojaka iz iseljene Hrvatske (Kanade, Australije, SAD-a, Švicarske i drugih zemalja) koji su se pridružili hrvatskoj mladeži slatinskog kraja.

Hrvatska matica iseljenika od 1995. godine tradicionalno organizira volonterski program TASK FORCE u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na očuvanju okoliša, preuređivanju zapuštenih dijelova hrvatske prirodne baštine, spomenika i dr.

Tekst: Mihaela Feldi , Foto: Arhiv HMI

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content