Izložba likovnih radova učenika HN u Baden-Württembergu

3 min čitanja

Među skoro 1500 zbilja predivnih i maštovitih radova, koliko ih je nastalo tijekom kreativnoga natječaja koji su učitelji organizirali u 100 nastavnih mjesta, izabrano je 150 najuspješnijih i najoriginalnijih te postavljeno u prostorije Centra

 

U petak, 11. veljače, u Centru hrvatske nastave u Baden-Württembergu http://hr-nastava-stuttgart.skole.hr/ otvorena je  izložba radova učenika hrvatske nastave povodom 30. obljetnice osnutka hrvatske nastave u toj njemačkoj saveznoj pokrajini. Među skoro 1500 zbilja predivnih i maštovitih radova, koliko ih je nastalo tijekom kreativnoga natječaja koji su učitelji organizirali u 100 nastavnih mjesta, izabrano je 150 najuspješnijih i najoriginalnijih te postavljeno u prostorije Centra.

Učitelji su zajedno s učenicima priredili bogati program: pjesme, recitacije, igrokaze, a posebno je oduševljenje u publici izazvala šaljiva predstava Razgovor ugodni o hrvatskoj školi. Komad koji na šaljivi način prikazuje hrvatske iseljenike u Njemačkoj prenio je okupljenima posebnu poruku o važnosti učenja hrvatskoga jezika i čuvanja hrvatske kulture u dijaspori te je predstavljao svojevrsni poklon učitelja učenicima povodom obljetnice, a osmislile su ga, uvježbale i izvele učiteljice Tea Žunić i Lorina Sabljo Matić zajedno s Antonijem Šunjićem, počasnim gostom večeri i članom kazališne skupine Putujuća scena.

Posebno dirljiv dio večeri bile su videočestitke učenika hrvatske nastave iz cijeloga svijeta: Poljske, Francuske, Srbije, Njemačke, Belgije, Kanade, Švicarske, Irske, Crne Gore… Uz bogati program, razgledavanje izložbe i zakusku učenici su imali priliku glasati za najbolji rad. Na kraju druženja održano je svečano proglašenje pobjednika: izabrano je njih devet prema izboru stručne komisije i jedan prema izboru publike. Trideseta obljetnica zaslužila je i posebne poklone, tako da su prva dva mjesta iz svih triju koordinacija osvojila kućna kina – vrijedan poklon koji je omogućilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Uz to su podijeljene i ostale vrijedne nagrade, za koje organizatori zahvaljuju Hrvatskom prosvjetnom društvu i Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je podržao projekt obilježavanja 30. obljetnice osnutka hrvatske nastave u Baden-Württembergu.

Posebna zahvala ide svim vrijednim učenicima koji su sudjelovali u natječaju i izrađivali radove, bez obzira na to jesu li prošli selekciju ili ne; učiteljima i koordinatorima za njihov neumoran rad s djecom na terenu; višoj stručnoj savjetnici Slavici Schreng za veliki trud i podršku u radu, posebno u projektu uređenja Centra hrvatske nastave; Generalnom konzulatu u Stuttgartu za dugogodišnju podršku u radu i organizaciji hrvatske nastave u njemačkim školama te predstavnicima Glavnoga školskoga odbora Koordinacije Stuttgart, koji su nesebičnim radom i zalaganjem pomogli u uređenju Centra te je on u novome ruhu dočekao svoje goste, željne novih susreta i druženja na hrvatskome jeziku.

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content