30 godina hrvatsko-paragvajskih diplomatskih odnosa u Matici

2 min čitanja

15. ožujka, u Hrvatskoj matici iseljenika, obilježeno je 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Paragvaja u organizaciji veleposlanstva Paragvaja u Beču (nadležnog i za Hrvatsku) i veleposlanika Pargavaja u Hrvatskoj Nj. E. dr. Juana Francisca Facettia.

Obilježavanju su, među ostalima, prisustvovali ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova državni tajnik Frano Matušić i voditelj službe za Latinsku Ameriku i Karibe Boris Bartulin, zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić i Hugo Estigarribia Villasanti, predsjednik Paragvajske udruge Hrvata.

U svojoj poruci, veleposlanik Paragvaja u Hrvatskoj dr. Juan Francisco Facetti  istaknuo je tri desetljeća diplomatskih odnosa između Hrvatske i Pargavaja kao osobito plodonosna na različitim poljima suradnje. Kao važne poveznice među zemljama naveo je brojnu hrvatsku zajednicu u Paragvaju ali i Paragvajce koji su se odlučili preseliti u Hrvatsku. Uz to Hrvatska i Paragvaj dijele i neke temeljne vrijednosti poput ljudskih prava, demokracije i vjere u gospodarski napredak.

Predsjednik Paragvajske udruge Hrvata Hugo Estigarribia Villasanti predstavio je izvještaj „Aktualno stanje i projekcije budućeg razvoja stanovništva hrvatskog podrijetla u Paragvaju“ kao i knjigu „Hrvati u Paragvaju“. Estigarribia Villasanti je posebno naglasio izniman doprinos Hrvata Paragvaju, njegovoj povijesti, društvu, kulturi, vojsci, politici… Osobito se zahvalio na podršci koju hrvatska zajednica u Paragavaju uživa od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dio te podrške odražava se i u skorom podizanju spomenika hrvatskim doseljenicima u Paragvaju.

Dio obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Paragvaja bio je i nastup paragvajskog glazbenika  Paula Correa koji je, među ostalima, izveo i jedno djelo Dore Pejačević.

Organizatori su se posebno zahvalili Hrvatskoj matici iseljenika na pomoći u ostvarenju i oblikovanju ovog važnog događanja.

Tekst: HMI / Paragvajska udruga Hrvata
Fotografije: Veleposlanstvo Paragvaja u Beču, Paragvajska udruga Hrvata / Facebook

Podijeli ovaj članak
Skip to content