3. Međunarodni haiku susreti Vežica

2 min čitanja

Ponovno uspješno sudjelovanje Hrvatske dopunske nastave Hessen i Saarland i Molise – višestruko nagrađeni  

U petak 4.5.2018. u OŠ Vežica u Rijeci održani su 3. Međunarodni haiku susreti Vežica. Na ovogodišnji natječaj prispjelo je 677 radova – 469 haiku pjesama i 208 ilustriranih radova, hajgi. Uz slobodnu, zadana tema ove je godine bio trešnjin cvijet, a svaki učenik mogao je poslati samo jedan rad u svakoj od kategorija.
Radovi su pristigli iz 40 hrvatskih osnovnih škola te Hrvatske dopunske nastave u Italiji – Trst i Molise, Vojvodine- Tavankut i Subotica te Njemačke – Hessen i Saarland, koji su s nama od prvih susreta, a ove godine pridružili su nam se i učenici iz BiH – Tomislavgrada i Ljubuškog.
Učenici iz HN Hessen i Saarland već treću godinu za redom su višestruko nagrađeni u obje kategorije – haiku i hajga,a hajge učenika 4. r. iz Kruča – Molise, isto imaju više nagrada. U kategoriji pohvale nagrađen je po jedan rad iz Trsta, Tavankuta te Tomislavgrada i Ljubuškog.
Povjerenstvo: Vilma Knežević, haiku pjesnikinja, Verena Tibljaš, knjižničarka i Lea Perinić, kulturologinja napravilo je uži izbor, a glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio o nagrađenima u kategoriji haiku, a hajge je sudila Zvijezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.
Sve nagrađene i pohvaljene hajge izložene su i predstavljene na svečanoj dodjeli.
Susrete su, kao i svake godine, otovorili polaznici OŠ za klasični balet i suvremeni ples koja djeluje pri OŠ Vežica, a ravnateljica škole Violeta Nikolić čestitajući nagrađenim i pohvaljenima učenicima i mentorima istaknula kako je haiku “glazba duše…i može biti nadahnuće svakom čovjeku koji traga za prirodnijim načinom života…”
Raduje nas što doprinosimo širenju haiku pjesništva, što spajamo u haiku izričaju domovinsku i iseljenu Hrvtasku te potičemo učeničku kreativnost u najraširenijoj pjesničkoj formi u svijetu, naročito među najmlađima, što najbolje potvrđuju višestruko nagrađeni učenici u obje kategorije, a neki učenici, tj. škole i njihovi mentori iz godine u godinu potvrđuju svoju talentiranost, kako na ovim tako i na drugim haiku susretima, a ima onih što su se u ovom izričaju okušali prvi puta, k tomu uspješno.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Mihovila Čeperić-Biljan, prof.

Podijeli ovaj članak
Skip to content