3. Festival svjetske književnosti

3 min čitanja

Zagreb će u desetak dana početka rujna postati jedno od središta svjetske književnosti. Otvarajući novu kulturnu sezonu, glavni će grad biti po treći puta domaćin Festivala svjetske književnosti, s predstavljanjima najeminentnijih globalnih, ali i domaćih imena književnosti.

Na festivalu, koji će slaviti književnost i pisanu riječ, od 3. do 11. rujna središnju pozornost zauzimaju razgovori o knjigama i književnicima, te diskusije na okruglim stolovima.

Nakon dva iznimno uspješna izdanja Festivala svjetske književnosti koja su pokazala koliko je Zagrebu i Hrvatskoj bio potreban upravo jedan takav festival s brojnim razgovorima s književnicima iz cijeloga svijeta, koji festival1problematiziraju ozbiljne teme, koji žele progovoriti i o današnjem trenutku i o prošlosti, ali i o budućnosti, te uz koje su izvrsno ukomponirane likovna i glazbena komponenta, Festival je u svojem trećem izdanju pred sebe postavio još ambicioznije ciljeve – ističu iz nakladničke kuće Fraktura, koji su organizatori ove manifestacije napominjući kako će za njezin uspjeh i bogat sadržaj uvelike biti zaslužni brojni gosti.

A gosti su Etgar Keret, Sofi Oksanen, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Andrej E. Skubic i brojni drugi pisci, autori stripa i kreativci iz petnaest zemalja svijeta – navode organizatori.

Uz već poznate programe razgovora i okruglih stolova s brojnim književnim zvijezdama iz Europe i svijeta koje će stići u Zagreb, Festival svjetske književnosti ove godine uvodi dva nova programa, čime dobiva potpuni multimedijalni karakter te još zornije pokazuje koliko su književnost i čitanje važni. Uz tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove, program Pisac i njegov čitatelj, izložbu likovnih radova po motivima knjiga te iznimno uspješnu književnu matineju za srednjoškolce, Festival uvodi autorski strip u programu Mali noćni strip-tiz i program filmskih večeri s filmovima nastalima po književnim predlošcima.

Autori stripova bit će uključeni u okrugle stolove te će se književnost i autorski strip, dvije pripovjedne umjetnosti koje se objavljuju u knjigama, naći u istoj ravni. Prije svakoga filma predviđene su kraće diskusije s autorima o transponiranju njihova djela u drugu narativnu formu.

(zagrebinfo)

Podijeli ovaj članak
Skip to content