27. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

2 min čitanja

Na svečanosti otvaranja publici se obratila predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević i istaknula značaj festivala koji se održava s ciljem očuvanja hrvatskoj jezika i kulturne baštine najavljujući sudjelovanje četiriju kazališnih grupa Hrvata izvan RH – HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, Amaterskog kazališta HNV-a Crne Gore i bosanskohercegovačkih HAK-a Travnik i Gradskog kazališta mladih Vitez

 

U Hercegovcu su 3. lipnja  svečano otvoreni 27. Dani hrvatskog pučkog teatra. Organizator ove poznate manifestacije je Hrvatska čitaonica Hercegovac, a suorganizator Hrvatska matica iseljenika.

Podsjetimo, prof. Stjepan Banas bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu koji ih je, uz potporu Hrvatske matice iseljenika na čelu s tadašnjim ravnateljem Antom Beljom i urednicom Vesnom Kukavicom, pokrenuo. I tako se 27 godina kroz kazališni izričaj povezuje iseljena i domovinska Hrvatska pridonoseći punoj afirmaciji hrvatskoga kulturnog identiteta.

Ovogodišnja manifestacija održavala se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac. Na svečanosti otvaranja publici se obratila predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević i istaknula značaj festivala koji se održava s ciljem očuvanja hrvatskoj jezika i kulturne baštine najavljujući sudjelovanje četiriju kazališnih grupa Hrvata izvan RH – HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, koji je i nastupio prvoga dana, Amaterskog kazališta HNV-a Crne Gore, HAK-a Travnik i Gradskog kazališta mladih Vitez, iz Bosne i Hercegovine.

Dobrodošlicu svim sudionicima izrazio je i načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan, a u ime suorganizatora – Hrvatske matice iseljenika pozdrave u ime ravnatelja Mije Marića i par prigodnih riječi o ulozi Matice u očuvanju hrvatskog identiteta kod Hrvata u manjinskim zajednicama te Hrvata u BiH prenijela je mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu.

Čast da otvori ovaj međunarodni kazališni festival pripala je bjelovarsko-bilogorskom županu Marku Marušiću, a Dani hrvatskog pučkog teatra započeli su glumci Hrvatske čitaonice Hercegovac predstavom Treća tromjesečja.

 

Tekst :  Snježana Jurišić

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content