25. Hrvatski dan kulture u Jevišovki

2 min čitanja

Na najvećoj proslavi moravskih Hrvata u Jevišovki okupio se veliki broj posjetitelja, kako iz Hrvatske i Češke, te gradiščanski Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske

U mjestu Jevišovka u Češkoj, u organizaciji Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj održan je 4. rujna jubilarni 25. Hrvatski dan kulture – kiritof.

Proslava je započela služenjem mise u crkvi Sv. Kunigunde. Misa se služila na tri jezika, na hrvatskom, češkom i njemačkom, a bila je predvođena generalnim vikarom Brnjanske biskupije mons. Jiřijem Mikulášekom, mjesnim župnikom Jiřijem Komárekom te župnikom iz Ratištofa u Gradišću Antom Kolićem.

Nakon završetka mise, uz pratnju limene glazbe, povorka sudionika Kiritofa zaputila se do spomenika podignutog u čast doseljenja moravskih Hrvata, gdje su intonirane češka i hrvatska himna. Prisutne je tada pozdravio Jan Kopřiva, predsjednik Udruge građana hrvatske narodnosti te su održani i prigodni govori Jaroslava Klaške, zastupnika u češkom parlamentu, hrvatske veleposlanice u Češkoj Republici Ines Troha te više stručne savjetnice u Državnom uredu za Hrvate izvan RH Dubravke Severinski.

Potom su predsjednik Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj Jan Kopřiva i dopredsjednica Udruge i članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Lenka Kopřivova goste proveli kroz Hrvatski dom, koji je zamišljen kao muzejska i dokumentacijska zbirka hrvatske manjine u Češkoj Republici. Dom se trenutno u potpunosti renovira zahvaljujući financijskim sredstvima češke vlade, a na što se obvezala kada je Vlada Republike Hrvatske 2008. godine izdvojila financijska sredstva za kupnju zgrade.

Na najvećoj proslavi moravskih Hrvata u Jevišovki okupio se veliki broj posjetitelja, kako iz Hrvatske i Češke, te gradiščanski Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske. Kiritofu su prisustvovali zastupnici u češkom parlamentu Jiři Mihola i ing. Jaroslav Klaška, koji je i voditelj Parlamentarne grupe prijateljstva Češka-Hrvatska, tajnik Vijeća za nacionalne manjine Vlade Češke Republike Milan Pospišil te načelnica Općine Jevišovka Božena Bošiaková. Uz veleposlanicu Ines Trohu, iz Državnog ureda prisustvovali viši stručni savjetnici Dubravka Severinski i Alen Matanić. (www.hrvatiizvanrh.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content