23. tribina inozemne Croatice u NSK-u

2 min čitanja

Gošća je književnica i publicistkinja Nela Stipančić Radonić. Na tribini će se govoriti o autoričinu životu u Hrvatskoj i Njemačkoj, njezinoj književnoj i publicističkoj djelatnosti, suradnji s Hrvatskim iseljeničkim kongresom i pjesničkom udrugom Hrvatska izvandomovinska lirika

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će tribinu u petak, 27. listopada u podne sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice. Voditeljica tribine je dr. sc. Željka Lovrenčić.
Gošća je književnica i publicistkinja Nela Stipančić Radonić. Na tribini će se govoriti o autoričinu životu u Hrvatskoj i Njemačkoj, njezinoj književnoj i publicističkoj djelatnosti, suradnji s Hrvatskim iseljeničkim kongresom i pjesničkom udrugom Hrvatska izvandomovinska lirika, Hrvatima u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini i dr.
Nela Stipančić Radonić rođena je 1967. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je francuski i ruski jezik s književnošću na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te magistrirala politologiju, smjer komparativna politika na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Veći dio života provela je u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina privremeno s obitelji živi u Njemačkoj, u Münchenu.

Glavno je područje njezina zanimanja i rada u inozemstvu književnost, a sporedno publicistika. S poezijom se bavi još od rane mladosti, a u zrelijoj dobi piše kratke priče i romane. Dosad su joj objavljeni: roman Grišnici i pravednici (i njihovi savjetnici) (2016.), zbirka pjesama Mjesečeva djeca (2016.), zbirka pjesama Kamena šuma (2017.) i roman Putovanje u Indiju (2017.). Dobitnica je druge pjesničke nagrade Stijeg slobode u Kninu za najbolju domovinsku pjesmu (2016.), treće nagrade na natječaju duhovne poezije u Mariji Bistrici (2016.), dok su joj pjesme objavljene na više mrežnih portala, kao i pjesničkih zbornika.
Svojim javnim sudjelovanjem nastoji pridonijeti suradnji između domovinske i iseljene Hrvatske kao sudionica Hrvatskoga iseljeničkog kongresa. Članica je Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, pjesničke udruge Hrvatska izvandomovinska lirika iz New Yorka te je članica i tajnica Hrvatskoga obiteljskog kola u Münchenu. Publicistkinja je u Hrvatskome slovu te suradnica na mrežnome portalu Hrvatski glas Berlina.
(NSK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content