20. rođendan Panonaca

2 min čitanja
Knjiga i CD 20 ljet Panonci

U orkestru sviraju učenici, koji pohađaju predmet hrvatski u Panonskoj gimnaziji ili govore hrvatski. U protekla dva desetljeća 205 učenika je sviralo u Panoncima, a četiri su godine bili članovima orkestra. Orkestar od samoga početka vodi Gisela Čenar

20 godina radosti bilo je geslo jubilarne proslave školskoga tamburaškoga orkestra Panonci 7. studenoga u Panonskoj gimnaziji Gornja Pulja. Orkestar od samoga početka vodi Gisela Čenar, profesorica hrvatskoga jezika.
Utemeljenje orkestra, 1994., omogućili su tadašnji direktor škole, Karl Wiltschko, a stručnu pomoć je Čenar dobila od profesora Bože Potočnika, poznatoga muzičara, kompozitora i aranžera za tamburašku glazbu u Hrvatskoj. Hrvatsko kulturno društvo je, uz druge, pomagalo pri financiranju nabave tambura.
U orkestru sviraju učenici, koji pohađaju predmet hrvatski u Panonskoj gimnaziji ili govore hrvatski. U protekla dva desetljeća 205 učenika je sviralo u Panoncima, a četiri su godine bili članovima orkestra. Najvećim dijelom su članovi još uvijek Hrvati, no zadnjih godina ima ih i „nimškogovorećih“.
Tijekom godina Panonci su snimili četiri CD-a: „Tamburica international/Širom barom tamburicom“, „Top 16/Naše najdraže“, „Radujmo se/Freuen wir uns“ i „Heavy Panonci“. Panonci imaju dosad 133 pjesme na repertoaru. Glavni dio su narodne pjesme i hrvatski šlageri. Usto, sviraju kompozicije profesora Potočnika, kao i internacionalne pjesme u tamburaškoj verziji. Najnovija publikacija je knjiga s CD-om, koji sadrži miks dosadašnjih snimki.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content