20 godina HKM Frauenfeld / Schaffhausen

3 min čitanja

Slavlje je započelo svetom misom koju je u crkvi Sv. Marije i Antuna u Thayngenu predvodio fra Ivan Prusina, voditelj HKM u Zürichu a nastavilo se u dvorani Reckensaal nastupom grupe Raj i folkloraša HKUD-a Fala

U Thayngenu (Schaffhausen) je u subotu, 15. siječnja proslavljena dvadeseta obljetnica samostalnosti hrvatske katoličke misije Frauenfeld / Schaffhausen. Slavlje je započelo svetom misom koju je u crkvi Sv. Marije i Antuna u Thayngenu predvodio fra Ivan Prusina, voditelj hrvatske katoličke misije u Zürichu i povjerenik hercegovačke franjevačke provincije za inozemstvo.
Mnogobrojnim vjernicima iz kantona Thurgau i Schaffhausen fra Ivan je uputio čestitku za obljetnicu i zahvalio hercegovačkoj franjevačkoj provinciji koja skrbi za vjernike u inozemstvu.
Nakon mise, krenulo se put dvorane Reckensaal gdje su vrijedni misijski suradnici dočekali posjetitelje aperitivom i za ovu prigodu prikladnim ručnim radom – ružom koju je dobila svaka dama. Dvorana se brzo bila ispunila i kulturno-zabavni program mogao je početi. Voditelji večeri, Katarina Dujmović iz Schaffhausena i Antun Gubić iz Arbona, pozdravili su nazočne goste obučeni u narodne nošnje.
Posebne pozdrave uputili su voditelju misije fra Branku Radošu, fra Ivanu Prusini i fra Dinku Grbavcu, voditelju susjedne hrvatske misije Singen-Konstanz-Villingen, fra Ivanu Milanoviću koji često pomaže u misiji i župniku domaćinu iz Thayngena, Juliusu de Sousi.
Nakon što je pročitana kratka povijest misije, srdačnu dobrodošlicu vjernicima od Arbona do Schaffhausena zaželio je fra Branko Radoš. U ime hercegovačke franjevačke provincije, poglavara fra Miljenka Šteke i provincijske uprave čestitke je i na ovom mjestu uputio fra Ivan Prusina, a nekoliko riječi rekao je i misionar iz susjedne Njemačke, fra Dinko Grbavac.
Kulturni program otvorili su članovi grupe Raj. Slijedio je nastup folkloraša HKUD Fala. Nakon folkloraša nastupili su plesači rock’n’roll kluba Angeli. Zadnja točka kulturnog programa pripala je pjevačima Raja. Njihov voditelj Matija Murk najavio je humanitarnu akciju čiji je prilog bio namijenjen Kući nade u Ožaku u kojoj su smještene osobe s posebnim potrebama.
Nakon završetka kulturnog programa je Marko Jurić zahvalio svima koji su pomogli da ova jubilarna večer bude ovako uspješna, te najavio turnir nogometnog kluba Dinamo i dolazak novog misionara fra Miljenka Mike Stojića. Slijedio je zabavni dio i nastup Vlade Bašića iz Münchena. Kratak video-film s ove svečanosti i povijest misije potražite ovdje.

Podijeli ovaj članak
Skip to content