14. Šopovi dani na Plivi

3 min čitanja

Susreti će biti svečano zatvoreni koncertom tradicionalne glazbe u Domu kulture u Jajcu kada će nastupiti Zbor HKD Napretka Jajce „Nikola Šop“, mandolinski sastav HKD Napretka Jajce „Stjepan Tomašević“ te tamburaški sastav „Zlatne žice“ iz Bugojna i Viteški akordi

Ovogodišnji književni susreti Šopovi dani na Plivi, u čast velikog pjesnika Nikole Šopa, održavaju se u Jajcu od 5. do 11. listopada. Tema vodilja ovogodišnjih Dana je zavičaj, gosti pjesnici većim dijelom i dolaze iz Srednjobosanskog kantona, a poseban gost susreta je naš istaknuti književnik Šimo Ešić, koji će gostovati u svim jajačkim školama, a na glavnoj književnoj večeri će posebno biti obilježeno njegovih 45 godina djelovanja u književnosti za djecu i mlade. Program Šopovih dana na Plivi ispunjen je i drugim sadržajima: dodjela nagrada učenicima za najbolja literarna ostvarenja, posjet kulturno-povijesnim spomenicima u Jajcu, koncert tradicionalne glazbe, književni nastupi i promocije i tradicionalno druženjem s banjalučkim učenicima.
Susreti će biti svečano zatvoreni 11. listopada koncertom tradicionalne glazbe u Domu kulture u Jajcu kada će nastupiti Zbor HKD Napretka Jajce „Nikola Šop“, mandolinski sastav HKD Napretka Jajce „Stjepan Tomašević“ te tamburaški sastav „Zlatne žice“ iz Bugojna i Viteški akordi. Šopovi dani na Plivi proglašeni su jednom od 10 najznačajnijih manifestacija u Bosni i Hercegovini.
(napredakjajce.ba)

Program

Ponedjeljak 5. 10.
19. 00 sati u Gradskoj galeriji promocija ZBORNIKA nagrađenih radova na Šopovim danima na Plivi (promotori: mg. prof Ivica Vidoni, prof. Tomislava Ladan)
19. 15 sati – Književna večer Srednje škole Nikola Šop Jajce

Utorak 6. 10.
19. 00 sati u Gradskoj galeriji književna večer „Bašta sljezove boje“ organizator OŠ. „13 rujan“ Jajce

Srijeda 7. 10.
12. 00 u Gradskoj galeriji književni susret sa OŠ „Braća Jezerčić“ Divičani
19. 00 sati u Gradskoj galerij književna večer „Ivan Franjo Jukić“ organizator Srednja strukovna škola „Jajce“

Četvrtak 8. 10.
19. 00 sati u Gradskoj galeriji književna večer „Musa Ćazim Ćatić – Nikola Šop“ organizator OŠ. Berta Kučera

Petak 9. 10.
18. 00 u hotelu „Turist 98“ – Književna večer: dodjela nagrada učenicima, gosti KŠC Banja Luka i pjesnici gosti. Poseban gost istaknuti književnik Šimo Ešić

Subota 10. 10.
10. 30 u Hotelu „Turist 98“ – „Jutarnja pjesnička druženja“
11. 00 posjeta kulturno povijesnim spomenicima kraljevskog grada Jajca
12. 00 Svečano polaganje cvijeća na trgu Nikole Šopa i nastup književnika gostiju
13. 00 na Velikom plivskom jezeru, promocija romana Ante Zirduma
„Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.“, promotor Jasmina Hanjalić

Podijeli ovaj članak
Skip to content