11. Noć knjige u 250 gradova diljem Hrvatske

3 min čitanja

Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal Moderna vremena, udruga Knjižni blok, udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Hrvatska udruga školskih knjižničara

 

 

Manifestacija ‘Noć knjige’ u svojem će se 11. izdanju održati od petka, 22. travnja, do ponedjeljka, 24. travnja, na temu knjige kao prostora slobode, a u njoj će sudjelovati 600 sudionika s 1200 programa u 250 mjesta i gradova diljem Hrvatske.

Organizatori Noći knjige  https://nocknjige.hr/ su Zajednica nakladnika i knjižara, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal Moderna vremena, udruga Knjižni blok, udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Predstavljajući 11. izdanje najmasovnije kulturne manifestacije u RH u Galeriji kupola Gradske knjižnice Zagreb, Dobrila Zvonarek iz NSK kazala je kako je ove godine Noć knjige “postala eskimski dugačka” pa traje četiri dana, a njezina je tema sloboda, odnosno, knjiga kao prostor slobode, što je odgovor na trenutnu situaciju u Ukrajini, jer “povijest knjige, povijest je borbe za slobodu”.

Tu su i dvije velike obljetnice, 400. obljetnica rođenja francuskog komediografa Molièrea te 100. obljetnica hrvatske pjesnikinje Vesne Parun pa je velik broj događanja posvećen upravo njima.

Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je Perica, “moderni lakrdijaš, dvorska luda na način 21. stoljeća”, a u njoj će ove godine, po riječima Vanje Štalec iz KGZ-a, većinom uživo, sudjelovati 600 dosad prijavljenih organizatora s 1200 programa i akcija u 250 mjesta i gradova diljem Hrvatske.

Među njima je 150 narodnih knjižnica, više od 100 knjižara, nakladnika i antikvarijata, oko 300 škola, te vrtići, fakulteti, razne udruge i ustanove, kazališta, muzeji, zatvori, učenički domovi, ilustratori i pisci, a održavat će se, osim na standardnim mjestima, u dvorcima, voćnjacima, kafićima, vlakovima, na ulicama gradova, te čak i u jednoj pivovari.

Od programa je posebno izdvojila akciju Putuj s knjigom u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, književne tematske ture Zagrebom, tribinu posvećenu Ukrajini u Matici hrvatskoj, te program “Ura bez cenzure”, u kojoj će sudjelovati 12 pisaca. Organizirana je i humanitarna narudžba ukrajinskih knjiga koje će se distribuirati ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj a ove godine u Noći knjige sudjeluju i članovi klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Svečano otvorenje Noći knjige bit će u petak 22. travnja, na Dan hrvatske knjige, u NSK u Zagrebu točno u podne, kad će biti predstavljeni i najnoviji rezultati o čitanosti u RH te proglašeni pobjednici literarnog natječaja za osnovne i srednje škole. Mišo Nejašmić iz ZNK najavio je “zanimljivo” ovogodišnje izvješće, koje je uspoređivalo naše navike prije i poslije pandemije. ( Hina)

Lead  Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal Moderna vremena, udruga Knjižni blok, udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Hrvatska udruga školskih knjižničara

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content