1043. Festa sv. Vlaha

4 min čitanja

Trodnevnica uoči blagdana započinje 30. siječnja, ove godine će, zbog obnove crkve Sv. Vlaha, biti u katedrali. Svečano otvaranje Feste je na Kandeloru, 2. veljače, a na blagdan sv. Vlaha, 3. veljače, središnji događaj je svečano euharistijsko slavlje nakon kojeg slijedi svečana procesija Gradom

UNESCO je Festu svetog Vlaha 2009. godine stavio na listu zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine. Dogodilo se to 30 godina nakon što je i sam grad Dubrovnik 1979. godine uvršten na Unescov popis svjetske kulturne baštine.
Svetog Vlaha Dubrovčani slave od 972. godine kada je, prema legendi, svetac obranio grad od Mlečana. Rijetko se može naći grad čiji je identitet neodvojivo spojen sa svecem zaštitnikom, kao što je to Dubrovnik. U njegovu se čast tijekom Feste početkom veljače održavaju brojna kulturna, zabavna, glazbena i sportska događanja. Grad je tada posebno svečano osvijetljen i ukrašen, a pohode ga stanovnici okolice privlačeći pozornost bogatstvom originalnih narodnih nošnja, piše Hrvatska turistička zajednica.
Slavlje započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače, svečanom sjednicom Gradskog vijeća i mimohodom Gradske glazbe koja izvodi prigodne koračnice. Zatim se ispred crkve Sv. Vlaha puštaju bijele golubice, simbol slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdiže barjak sv. Vlaha na središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri – Orlandov stup. Na sam dan Feste, 3. veljače, na Velikom mulu u gradskoj luci, u rano jutro, oglašavaju se plotuni dubrovačkih trombunjera. Nešto kasnije održava se svečana misa na otvorenom, gdje kreće vjerska procesija barjaka crkvenih velikodostojnika i mnoštva vjernika, koji hrle u Grad iz čitave dubrovačke okolice. Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica.
Prigoda je to pokazivanja ovog posebnog umijeća, kao i prekrasnih i prebogatih narodnih nošnji koje plijene pažnju originalnošću i ljepotom. Isti dan svećenici ‘grličaju’ i blagoslivljaju vjernike, koji čitavoga dana pohode crkvu, jer prema vjerovanju sv. Vlaho čuva od bolesti grla.
Festa svetoga Vlaha okupi svake godine veliki broj domaćih i stranih gostiju i zasigurno je najvažniji crkveno-svjetovni događaj mjesnog stanovništva, ali i jedinstvena turistička atrakcija koja najbolje oslikava izreku ‘Mediteran kakav je nekad bio’.
(www.putovnica.net)

Program događanja

Objavljen je i crkveni program Feste sv. Vlaha 2015. na kojem se nalazi redoslijed i satnica crkvenih događanja. Predvoditelj mise na blagdan sv. Vlaha je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, koji je kao sjemeništarac pohađao Klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića u Dubrovniku. Propovjednik tijekom trodnevlja bit će isusovac dr. Dalibor Renić, profesor na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.
Trodnevnica uoči blagdana koja započinje u petak, 30. siječnja, ove godine će, zbog obnove crkve Sv. Vlaha, biti u katedrali. Misa počinje u 18 sati, a svake večeri nakon mise bit će program pod nazivom „Učenici sv. Vlahu“. Uoči blagdana je svečano otvaranje Feste na Kandeloru, 2. veljače, u 15.30 sati, svečana Večernja je u 17.30 u katedrali, a nakon nje slijedi koncert katedralnih zborova.
Na blagdan sv. Vlaha, 3. veljače, središnji događaj je svečano euharistijsko slavlje u 10 sati nakon kojeg slijedi svečana procesija Gradom. Poslijepodne u 15.30 počinje pozdrav barjaktara katedrali, biskupima i festanjulima, a završetak feste je u nedjelju, 8. veljače. Toga dana misa na Gorici sv. Vlaha je u 9 sati, a u podne će biti spušten barjak sv. Vlaha u Gradu. Podnevna misa slavit će se u katedrali.

Proglas Feste
Festa u Bruxellesu
Slavit će se, kao i prijašnjih godina, u New Yorku

Podijeli ovaj članak
Skip to content