100. obljetnica rođenja Rajmunda Kuparea

2 min čitanja

Rajmund (Luka) Kupareo ostvario je veliki znanstveni i umjetnički obol kao svestrani intelektualac. Njegovo je djelovanje posebno vezano uz Papinsko katoličko sveučilište u Santiagu de Chile

Jubilarna, 100. obljetnica rođenja dominikanca Rajmunda Kuparea proslavlja se u petak, 26. rujna, u njegovoj rodnoj Vrboskoj. U 15.30 sati je otkrivanje spomen-ploče na Kupareovoj obiteljskoj kući na Rivi nasuprot Škojica uz riječ akademika Tonka Maroevića.
U 16,00 sati je pokojnička misa u župnoj crkvi Sv. Lovre koju predvodi hvarski biskup Slobodan Štambuk. U 17,00 sati je otkrivanje spomen-biste na Pjaci do starog groblja uz riječ dominikanskog provincijala dr. fr. Ante Gavrića i akademika Radoslava Tomića. U 18,00 sati je prigodni program i predavanje mr. Petra Marije Radelja o Kupareovoj intelektualnoj i duhovnoj ostavštini.
Rajmund (Luka) Kupareo rođen je u Vrboskoj 15. studenoga 1914., a umro je u Zagrebu 6. lipnja 1996. U dominikanski red je stupio 1930., a za svećenika je zaređen 1937. u Dubrovniku. Zbog onodobnih okolnosti put ga je 1947. odveo u inozemstvo, gdje je ostvario veliki znanstveni i umjetnički obol kao svestrani intelektualac. Njegovo je djelovanje posebno vezano uz Papinsko katoličko sveučilište u Santiagu de Chile. Uz obnašanje različitih službi na tom uglednom čileanskom učilištu bio je prepoznat kao vrstan estetičar. Njegovo je ime trajno zabilježeno među članovima dviju čileanskih akademija. Zbog zdravstvenih razloga vratio se 1971. u Hrvatsku te je do smrti boravio u dominikanskom samostanu u Zagrebu. Ostat će trajno utkan među velikane zavičajne i nacionalne svijesti koji su u vremenima nesklonim očuvanju identiteta hrvatskog naroda čuvali hrvatsko ime i branili istinu o Hrvatskoj.
(www.dominikanci.hr)

Više

Podijeli ovaj članak
Skip to content