100. godišnjica Matoševe smrti

2 min čitanja

U prepunoj čitaonici Gradske knjižnice u Subotici obilježena je obljetnica smrti jednog od najzanimljivijih književnika u novijoj povijesti hrvatske književnosti koji je za sebe rekao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem

U prepunoj čitaonici Gradske knjižnice u Subotici 17. ožujka obilježena je 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša, jednog od najzanimljivijih književnika u novijoj povijesti hrvatske književnosti koji je za sebe rekao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.
Matoš, promotor modernih kretanja u hrvatskoj književnosti, bio je pravi moderni svjetski putnik, građanin svijeta s jakom nacionalnom sviješću. „Putovanje – evo, to je poezija moderne civilizacije“, njegova je misao koju je profesorica Nevena Mlinko uzela za vodilju programa pod nazivom Voyage s Matošem, u kojem su učenici subotičkih srednjih škola i ponajbolji recitatori Hrvatske čitaonice, te Mato Groznica vodili publiku u Matoševe svjetove.
Ovo zanimljivo putovanje Matoševim stopama iz vizure jednovjekovnog iskustva čitanja i promišljanja njegove velike literarne osobnosti osmislila je profesorica Nevena Mlinko, a organizirali su ga Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska čitaonica i Gradska knjižnica Subotica.
U godini Matoša bit će organizirano još programa u njegovu čast, i diljem Vojvodine i diljem Hrvatske. Ovaj je Voyage zapravo započeo niz tih programa, a pored planiranih izložaba bit će organiziran i natječaj za srednjoškolce, otkriva Nevena Mlinko.
Ovaj veliki umjetnik i stvaratelj umro je od raka grla 17. ožujka 1914. godine. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Danas po njemu ime nose mnoge škole i ulice te brojna kulturna društva. A ako navratite do klupe u starom dijelu Zagreba, vidjet ćete ga kako sjedi i gleda u prekrasnu panoramu grada.
(ZKVH)

Tekst: Siniša Jurić i Bernadica Ivanković

Podijeli ovaj članak
Skip to content