10. Susret Hrvata u Padovi

2 min čitanja

Programu proslave i predstavljanju knjige nazočili su predstojnik Ureda za Hrvate izvan RH Zvonimir Milas, veleposlanik RH u Rimu Damir Grubiša, te izaslanik veleposlanika pri Svetoj stolici Hrvoje Franušić, kao i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović

U Padovi je u nedjelju, 15. svibnja na desetom, jubilarnom susretu Hrvata Italije predstavljena knjiga ‘Providnosti ususret’ autora Vinka Rožića u organizaciji Hrvatske zajednice u Venetu, Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva “Krasna zemljo” iz Pule. Predstavljanje je upriličeno povodom 150. obljetnice rođenja svetog Leopolda Bogdana Mandića i Godine milosrđa u kojoj je sveti Leopold proglašen njezinim zaštitnikom.
Kako je na početku predstavljanja kazala voditeljica dubrovačke Matice iseljenika Maja Mozara, ovo je prva knjiga koju je tiskalo Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije u sklopu njihova programa ‘Prevencija poremećaja u ponašanju kod djece i mladih’
U Padovi su programu proslave i predstavljanju knjige nazočili izaslanik predsjednice RH Zvonimir Milas, inače predstojnik Ureda za Hrvate izvan RH. Nazočio je i veleposlanik RH u Rimu Damir Grubiša, te izaslanik veleposlanika pri Svetoj stolici Hrvoje Franušić, kao i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. Uz domaćine, Zajednicu Hrvata Veneto, nazočili su i predsjednici udruga koji okupljaju Hrvate u Italiji, iseljenici koji žive u Italiji kao i veliki broj hodočasnika.
Tijekom Susreta organizirano je i predavanje franjevca Jakova Rafaela Romića iz dubrovačkog samostana Male braće, a na Duhove je fra Rafael predvodio svečanu svetu misu zajedno sa franjevcem konventualcom fra Nikolom Rožankovićem, hrvatskim dušobrižnikom u Padovi.
U znak zahvalnosti darovane su dvije slike dubrovačke akademske slikarice Ivane Jovanović Troostmann i to rektoru Svetišta Svetog Leopolda Mandića, fra Flavianu Giovannu Guselliju kao i liječnici, počasnoj konzulici Republike Hrvatske u Italiji dr. Neli Sršen.
Povodom ove velike obljetnice organiziran je i koncert vokalnog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta ‘Juraj Dobrila’ iz Pule ,pod ravnanjem poznate mezzosopranistice Sofije Cingule. Prvi put predstavljena je i pjesma fra Šimuna Šite Ćorića posvećena svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Fotogalerija 

      
Podijeli ovaj članak
Skip to content