10. kazališni susreti učenika HN u Švicarskoj

3 min čitanja

Prvo mjesto na Susretima zauzela je Trnoružica (HN Liestal), drugo Isprika knjigama (HN Schaffhausen), treće Stara nova priča o Crvenkapici ( HN Nussbaumen). Učenica HN Horgen Anamari Akrap proglašena je najboljom glumicom jer je odlično odglumila Pipi u predstavi Pipi piše pismo. Najboljim glumcem proglašen je učenik HN Liestal Petar Maslać za ulogu kralja u predstavi Trnoružica

Tradicionalno, deseto po redu, natjecanje malih kazališnih skupina koje djeluju u okviru Hrvatske dopunske nastave u Švicarskoj održano je ove godine 5. ožujka u Freienbachu.
Razigranu i raspjevanu kulturnu svečanost organizirao je Upravni odbor Udruge roditelja Hrvatske nastave na čelu s predsjednikom Mirkom Markovićem. Podsjetio je na dugogodišnju tradiciju održavanja kazališnih susreta koje je 2007. u Trimbachu pokrenula tadašnja koordinatorica Marijana Ćorluka. Prikazan je i retrospektivni video uradak svih dosadašnjih kazališnih susreta koji je pripremio učitelj Davor Kirić.
Glumačka umijeća u višesatnom programu pokazalo je šest kazališnih skupina koje djeluju širom Švicarske. Uveli su gledatelje u svijet bajki i uzbudljivih priča koje su pokazale kreativnost i golem trud učenika i učiteljica hrvatske nastave u Švicarskoj. Izvedene su: Isprika knjigama, Trnoružica, Pipi piše pismo, Stara nova priča o Crvenkapici, Nevolje kod godišnjih doba i Mali princ.
Sve predstave pomno su pratile i članice prosudbene komisije, poznata hrvatska filmska i kazališna glumica Ljubica Jović, novinarka Zvjezdana Heina te bivša učiteljica Hrvatske nastave Helena Hrman. Nakon odgledanih predstava, po prosudbi komisije, prvo mjesto zauzela je Trnoružica (HN Liestal), drugo Isprika knjigama (HN Schaffhausen), treće Stara nova priča o Crvenkapici ( HN Nussbaumen).
Učenica HN Horgen Anamari Akrap proglašena je najboljom glumicom jer je odlično odglumila Pipi u predstavi Pipi piše pismo. Najboljim glumcem proglašen je učenik HN Liestal Petar Maslać za ulogu kralja u predstavi Trnoružica.
Zanimljive su bile i predstave Nevolje kod godišnjih doba učenika iz Thuna, predstava Mali princ iz Ascone te Pipi piše pismo iz Horgena. Svim glumcima, učiteljima i organizatorima dodijeljeni su kipići Oskara kao trajna uspomena na ovaj vrijednI kulturni događaj.
Čestitke sudionicima uputili su i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina i generalni konzul u Zurichu Slobodan Mikac.
Ove školske godine hrvatsku nastavu drži 13 učiteljica i 1 učitelj za otprilike 900 učenika na 63 nastavna mjesta u 20 kantona diljem Švicarske, kazala je koordinatorica nastave Nataša Balić. Podršku organizatorima dao je i domaćin kazališnih susreta fra Slavko Antunović.
Deseti jubilarni susret hrvatskih kazališnih skupina upotpunio je raspjevani nastup Zbora mladih “Korak” Hrvatske katoličke misije iz Zuricha kao i predstava iznenađenja učitelja Hrvatske nastave u Švicarskoj.
(www.croatia.ch)

Podijeli ovaj članak
Skip to content