Stipendije za učenje hrvatskoga jezika potomcima iseljenika

Program učenja hrvatskog jezika stipendisti iz 12 zemalja pohađat će na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 

Potomci hrvatskih iseljenika iz Australije, SAD-a, Čilea, Argentine, Brazila, Bolivije, Perua, Paragvaja, Kolumbije, Venezuele, Sudana i Rumunjske potpisali su 2. ožujka Ugovore o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je zadovoljstvo njihovim dolaskom u Republiku Hrvatsku kako bi učili hrvatski jezik i upoznali domovinu svojih predaka.

U ime dobitnika stipendije, koji će Program učenja hrvatskog jezika pohađati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, obratio se Antonio Pardo Mendez iz Argentine koji se zahvalio Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH na prilici za učenje hrvatskog jezika.

U 2016./17. dodijeljeno je 178 naknade/stipendije (83 zimskih i 95 ljetnih) za 126 kandidata. Od toga broja dodijeljeno je 10 naknada/stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (5 zimskih i 5 ljetnih).

Cilj Program učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj je poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, te očuvanje hrvatskog jezika izvan njenih granica. Program omogućuje zainteresiranim pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta učenje i upoznavanje hrvatskog jezika, pisma i kulture u domovini svojih predaka odnosno na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku. (www.hrvatiizvanrh.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.