Zagrepčanin dobitnik 1,5 milijuna eura vrijednog projekta ERC -a

Supek iz Instituta za istraživanja u biomedicini (IRB) u Barceloni jedan je od 406 znanstvenika koji su ove godine dobili prestižni projekt u žestokoj konkurenciji od 3085 prijava

Mladi hrvatski znanstvenik dr. Fran Supek iz Instituta za istraživanja u biomedicini (IRB) u Barceloni dobitnik je 1,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) namijenjenog znanstvenicima na početku samostalne karijere. Fran Supek jedan je od 406 znanstvenika koji su ove godine dobili prestižni projekt u žestokoj konkurenciji od 3085 prijava, što znači da je prolaznost bila 13 posto.

- Europsko istraživačko vijeće osnovano je prije deset godina kako bi poduprlo izvrsnu znanost u Europskoj uniji. Konkretno, ERC omogućuje znanstvenicima dugotrajno, petogodišnje financiranje i time im pruža priliku da razmišljaju dugoročno i istraže ideje koje imaju potencijal voditi do značajnijih otkrića - rekao nam je Fran Supek koji se bavi istraživanjem tumorskih genoma.

Fran Supek rođen je 1981. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Zatim je bio znanstveni novak na Institutu “Ruđer Bošković”, gdje je doktorirao na Zavodu za elektroniku, u laboratoriju koji se bavi umjetnom inteligencijom. Od 2011. do kraja 2016. godine Supek je bio postdoktorand u Centru za regulaciju genoma u Barceloni. Od travnja ove godine Fran Supek radi u IRB-u Barcelona gdje vodi Laboratorij za znanost o genomskim podacima.

Opširnije

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.