110 godina Mardešića u Salima na Dugom otoku

Najstarija otočna tvornica za preradu ribe, Mardešić u Salima na Dugom otoku, obilježila je 110 godina rada. Najveći im je problem nedostatak radne snage - iako uz posao nude i besplatan smještaj


Ne želi svatko na otok. Iako tvornica ima stalno otvorene oglase, malo tko se javlja. Nude posao na otoku, ali nitko se ne želi preseliti i raditi. Najstarija otočna tvornica za preradu ribe, Mardešić u Salima na Dugom otoku, obilježila je 110 godina rada. Najveći im je problem nedostatak radne snage - iako uz posao nude i besplatan smještaj. A u korist otočnom gospodarstvu, kažu, ne ide ni država.
Kroz ruke radnika tvornice Mardešić na godinu prođe 7 milijuna ribljih konzervi. U tvornici staroj 110 godina posao ih je pronašlo 75.
Zdenka Antunović je iz Đakova u Sali preselila upravo zbog posla. 'Ako se radi, ako posla ima, zadovoljna sam', kaže za Dnevnik.hr Zdenka.
Ali ne želi svatko na otok. Iako tvornica ima stalno otvorene oglase, malo tko se javlja. 'Mi nudimo smještaj, besplatan smještaj za radnike, međutim, teško je i ljudima odvajat se od obitelji ako nisu iz ovog kraja', rekla je za Dnevnik Nove TV Marina Depolo, direktorica Mardešića.
Uprava nije zadovoljna odnosom države prema otočnom gospodarstvu. Kažu, dobivaju samo potpore za djelatnike s otočnim prebivalištem. 'Svaka pomoć bi bila dobrodošla, naravno, u smislu cijene trajektnog prijevoza, u smislu dodatnih potpora kod zapošljavanja na otoku', dodaje Marina Depolo.
www.poslovni.hr

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.