Tvornica za preradu ribe u Postirama opet hrani Bračane

U jednoj od najmodernijih tvornica u Europi prerade se tisuće tona različite ribe. Zaposleno je 320 radnika, a uskoro bi posao moglo naći još njih osamdesetak. Puni se 30 milijuna konzervi, izvozi 80% ukupne proizvodnje i već su otvorena vrata svih važnijih svjetskih tržišta na kojima je hrvatska riba postala hit

Na Jadranu je sredinom prošloga stoljeća radilo stotinjak tvornica za preradu i soljenje ribe. Sedamdesetih ih je godina većina ugašena, a malom broju preostalih presudila je privatizacija.
Posljednjih godina, međutim, niknulo je nekoliko novih tvornica, danas među najmodernijima u Europi. U Postirima na Braču je samo godinu dana nakon privatiziranja, odnosno propasti komiškog Neptuna, skupina poduzetnika preuzela ovdašnju tvornicu sardina. Danas svi trljaju ruke - zadovoljni su i vlasnici i lokalna samouprava.
Postira su mjesto gdje je dohodak stanovnika najveći na otoku. Nezaposlenih nema, tko hoće raditi, ima posla, rekao je Ivica Mihovilović, načelnik Općine Postira.
U jednoj od najmodernijih tvornica u Europi prerade se tisuće tona različite ribe. Zaposleno je 320 radnika, a uskoro bi posao moglo naći još njih osamdesetak. Puni se 30 milijuna konzervi, izvozi 80% ukupne proizvodnje i već su otvorena vrata svih važnijih svjetskih tržišta na kojima je hrvatska riba postala hit.
Hrvatski su riboprerađivači upravo otvorili i španjolsko tržište, najveće u Europi, na kojem već prodaju 10.000 tona smrznute srdele. Još kada bismo se izborili za bolje pozicije hrvatskoga ribarstva i ribara, riboprerađivačka bi industrija u Europi mogla imali lijepu budućnost.
(HRT)

VIDEO 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.