Ljetna škola hrvatskoga folklora

PLESOVI ALPSKOGA PODRUČJA
Borik, Zadar, 2. – 11. kolovoza 2017.


Organizator:
Hrvatska matica iseljenika
Voditelj: Andrija Ivančan, prof.
Mjesto održavanja: Borik, Zadar


Pozivamo Vas na ovogodišnju Ljetnu školu hrvatskoga folklora u Zadru! Omladinski hostel „Zadar“ Hrvatskog ferijalnog saveza nalazi se u prelijepom okruženju zadarskoga Borika i nudi iznimno povoljne uvjete smještaja, prehrane i učenja, u neposrednoj blizini mora.


Ovog ljeta podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga ALPSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni PLESOVI SJEVEROZAPADNE HRVATSKE (narodni plesovi Istre, Grobinštine i Gorskoga kotara, Karlovačkoga Pokuplja, Jaskanskoga prigorja i polja, Samoborskog, Zaprešićkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja, Sesvetskog, Zelinskog i Vrbovečkog prigorja, Zagorja, Međimurja, Podravine, kao i plesovi Gradišćanskih Hrvata). Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama toga područja, te predavanja o povijesti plesa i kulturno-povijesnim osobitostima, metodici treninga plesača i plesnim zonama.


  


Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati vrsni folklorni stručnjaci: Nerina Štajner, Miro Kirinčić, Senka Jurina, Štefan Novak (Austrija), dr. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Tibor Bün, Vjekoslav Martinić i gost predavač maestro Siniša Leopold. Glazbeni korepetitor je Antun Kottek.


Odabrati možete jednu od ponuđene tri grupe:

1. PLES

2. SVIRANJE TAMBURA (voditelj Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold)

3. SVIRANJE HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA (voditelj Vjekoslav Martinić)

Predavanja svih triju grupa održavaju se prije i poslije podne.

  Svečana završnu priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u petak 11. kolovoza 2017. uvečer u Boriku. 

 Smještaj:
 Omladinski hostel „Zadar“ u Boriku kraj Zadra. Cijena punog pansiona po danu i osobi je vrlo povoljna i iznosi 188,00 KN, plus boravišna pristojba u iznosu od 3,50 KN za mlađe od 29 godina i 7,00 KN po danu/osobi za starije od 29 godina.
Školarina:80 € ili 600 KN po osobi
Prijave: potrebno je popuniti prijavni listić i najkasnije do 15. lipnja 2017. godine poslati u Hrvatsku maticu iseljenika. Prijavni listić i sve dodatne informacije možete zatražiti na adresi:HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

CROATIAN HERITAGE FOUNDATION

10000 Zagreb
Trg Stjepana Radića 3
Tel. 01/61 15 116
Fax. 01/4550 700
www.matis.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.