Održan 6. Susret Hrvata u Padovi

120507 padovaU subotu, 28.travnja održan je 6. Susret Hrvata u Padovi u prigodi blagdana Sv. Leopolda Mandića.
Na ovom, već tradicionalnom okupljanju Hrvata u Svetištu hrvatskog sveca i ove su godine nazočili brojni Hrvati iz Italije, iz domovine Hrvatske pa i nekih drugih susjednih zemalja. Susreti koji su započeli osnivanjem Hrvatske zajednice u Venetu, točnije u Padovi, događaju se uglavnom uz Svetište kapucina u centru Padove prije ili poslije 12. svibnja, dana posvećenog sv. Leopoldu Mandiću.
Susret su i ove godine organizirali Hrvatska zajednica u Venetu i Hrvatska matica iseljenika- podružnica Pula uz pokroviteljstvo franjevaca kapucina u Padovi, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu i Općine Padova.
Slavlje je započelo u 11 sati svečanom hrvatskom misom koju je predvodio vlč. Ivica Šoh, ravnatelj katoličke klasične gimnazije u Virovitici uz koncelebraciju dušobrižnika Hrvatske zajednice u Venetu don Dragana Hrgića i njegovih kolega, hrvatskih studenata teologije u Veneciji. Svečanu misu pratila su tri mješovita zbora, župe sv. Leopolda Mandića iz Virovitice sa župnikom Pejom Orsolićom, zbor župe sv. Terezije Avilske iz Požege sa župnikom Ivicom Žuljevićem i zbor župe sv. Mateja iz Mostara s don Nikolom Menalom.
Misi su nazočili, uz domaćine, Neven Marčić konzul – savjetnik za kulturu RH u Trstu, Ana Bedrina voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Puli, Damir Murković, predsjednik Saveza Hrvatskih zajednica Italije, Antonio Sammartino iz Molisea i Petar Antunović, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji. Talijanski počasni gosti bili su don Elia Ferro, delegat padovanskog biskupa i fra Flaviano Gusella, rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi.
Nakon misnog slavlja uslijedili su pozdravni govori domaćina don Draga Hrgića koji je svima zahvalio na još jednom slavlju i druženju Hrvata u Padovi i predsjednice HZUV Dubravke Čolak koja je predala riječ Nevenu Marčiću, konzulu - savjetniku za kulturu RH u Trstu, zatim Damiru Murkoviću, predsjedniku Saveza hrvatskih zajednica u Italiji i Petru Antunoviću, predsjedniku hrvatskih društava u Sloveniji.
U kraćem glazbenom programu nastupila je učenica Glazbene škole iz Pule, Vilma Grazia Žmak sa solo pjesmom „Ave Maria“ F. Schuberta.
U ime kolegice Vanje Pavlovec iz riječke podružnice HMI-a, Ana Bedrina uručila je prvu nagradu natječaja za literarno stvaralaštvo iseljenika „Silvije Strahimir Kranjčević“ članici Hrvatske zajednice u Venetu Duški Madunić Ivanković.
Bilo je to ugodno iznenađenje za sve nazočne, posebno za članove HZUV, a nagrađena spisateljica se srdačno zahvalila. U završnom dijelu slavlja, sva tri pjevačka zbora izvela su pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“, kojima su se potom pridružili i svi nazočni.

Poslije sv. mise upriličen je zajednički ručak za sve uzvanike i sudionike 6. Susreta Hrvata u Padovi, a u 19 sati uslijedio je kulturno umjetnički program na Trgu Santa Croce ispred Svetišta sv. Leopolda Mandića.
Nastupili su glazbenici tamburaši iz Pule i folklorna skupina Društva „Slavonija“ iz Istre, koju čine većinom Slavonci nastanjeni u Puli i Istri. U pauzi, dok su plesači imali mali predah, svoju je poeziju čitala Franica Srhoj Kumlanc spisateljica koja živi na relaciji Pula - Padova. U završnom dijelu programa ponovno je predstavljena članica HZUV-a Duška Madunić sa svojim pjesmama za koje joj je uručena nagrada.
U znak zahvalnosti predstavniku kapucinskog samostan fra Flavianu Gusella, Ana Bedrina je uručila DVD s filmom –mjuziklom JEDNA ŽENA - Priča o ljubavi Kraljice Mira i istoimenu pjesmaricu s tekstom i notnim zapisom autora fra Šimuna Šite Ćorića. Prigodne darove su izmijenile i predsjednica HZUV Dubravka Čolak i tajnica Društva „Slavonija“ Ružica Marijanović.
Sljedećega dana vrijedni organizatori održali su sastanak za pripremu sudjelovanja na FESTI DEI POPOLI 2012.-međunarodni sajam te iznijeli prijedloge za program slijedećih Susreta 2013.godine

Tekst: Ana Bedrina

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.