40 godina HKM Wuppertal

120507 wuppWuppertal je tipično brdovito naselje kao i Solingen i Remscheid u saveznoj pokrajini Nord-Rhein-Westfalen. Broji oko 370.000 stanovnika. Smješten je u dolini rijeke Wupper nad kojom lebdi u dužini od 13 km od Vohwinkela do Oberbarmen atraktivni i u svijetu jedinstveni Schwebebahn (viseća željeznica).
U dolini Wuppera Hrvati su, iz gotovo svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije skoro 40 godina našli svoje radno mjesto i boravak. Prvi svećenik, koji je i osnovao misiju Wuppertal bio je fra Anđelko Validžić, franjevac provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Tako je 15. ožujka 1972. osnovana misija Wuppertal.

U prvih pet godina sjedište misije je bilo uz samu crkvu Srca Isusova (Herz Jesu) u dvosobnom stanu župske kuće istoimene župe u Ludwig Straße. Tu fra Anđelko ostaje sve do svog odlaska iz Wuppertala 1. listopada 1975. Istoga dana na fra Anđelkovo mjesto u Wuppertal dolazi fra Berislav Nikić, član iste franjevačke provincije iz Splita.

Nakon svečanog blagoslova 4. lipnja 1977. god. direktor mjesnog Caritasa, Paul Hanisch, u sporazumu s nadbiskupskim ordinarijatom u Kölnu, daje temeljito obnovljenu kuću u Brillerstr. 82. u Wuppertal-Elberfeldu na uporabu hrvatskom misijskom osoblju i hrvatskim vjernicima. Od 7. siječnja 1977. god. u hrvatskoj katoličkoj misiji Wuppertal namještene su dvije časne sestre, pastoralne suradnice: s. Majda Ravlić i s. Ivanka Bošnjak. Prvoj je povjerena briga za katehizaciju i crkveno pjevanje, a drugoj župski ured i obilazak bolesnika. Obje su sestre članice Provincije školskih sestara sv. Franje Potoci Mostar.
Od 1. rujna 1978. u misiji radi dječja odgojiteljica s. Marija Čarapina, a godinu dana kasnije (1979.) u misiju dolaze dvije nove sestre katehistice: s. Mira Landeka i s. Zora Jažo koje preuzimaju dužnost sestre Ivanke i sestre Majde. S. Marija i s. Zora djeluju u misiji do 1989., a s. Mira do 1990. Na njihovo mjesto dolaze s. Vitalija Križanac i s. Lidija Glavaš i ostaju nešto više od pet godina u pastoralnom radu sa fra Ivanom Vidovičem. Časne sestre od 1. rujna 1995. napuštaju hrvatsku katoličku misiju Wuppertal. Od 18. travnja 1996. u misiji djeluje pastoralni suradnik Marko Peulić.
Ove godine, 12. svibnja, HKM Wuppertal proslavlja 40 godina svojega postojanja i 35 godina kulturnog rada misijskog folklora "Zagreb". Proslavi u gradskoj dvorani u Wuppertalu nazočit će mnogobrojni gosti, a uz članove misijskih aktivnosti (zborovi, folklorne skupine) u programu će nastupiti i folklorne skupine okolnih misija (Essen, Köln, Düsseldorf, Duisburg, Mülheim a.d. Ruhr). Voditeljice programa su Tanja Popec (HKR Zagreb) i Vedrana Brkić iz Velberta.
Na proslavi se očekuju predstavnici Nadbiskupije Köln, Generalnog konzulata RH iz Dusseldorfa, grada Wuppertala, Hrvatskog dušobrižničkog ured u Frankfurtu, provincijal dr. fra Željko Tolić te svećenici, časne sestre i suradnici  iz okolnih misija i bivši župnici HKM Wuppertala.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.