Premijera predstave Ivica i Marica u HMI

120508 premijeraU Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu 7. svibnja održana je premijera dramske predstave „Ivica i Marica“, koju su prema ideji dr. Luke Štilinovića osmislili i izveli članovi Dramske sekcije Hrvatske mladeži Bačke i Srijema.
Glumili su: Sonja Periškić (Kata, Ivicina majka), studentica pedagogije i etnologije iz Bačkog Monoštora, Andreja Balaž (Ana, Ivičina sestra), studentica socijalnog rada iz Bačkog Monoštora, Sanela Stantić (Ljubica, Maričina sestra), studentica prava iz Donjeg Tavankuta, Josip Čović (Šime, Maričin otac), student geografije iz Subotice, Marijana Tikvicki (Lozika, Maričina majka), studentica prava iz Subotice, Maja Stantić (narator), studentica Učiteljskog fakulteta iz Donjeg Tavankuta, Luka Tadijan (Ivica), student prava iz Sonte, Mirela Stantić (Marica), dr. med. iz Donjeg Tavankuta, a predstavu je režirala redateljica Frana Marija Vranković iz Zagreba.
Tema predstave „Ivica i Marica“ je svima vrlo bliska, radi se o realnoj životnoj situaciji u kojoj mladi zaljubljeni par (Ivica i Marica) podrijetlom iz Vojvodine završava fakultet, dolaze im roditelji na promociju i saznaju da njihova „mala“ kći već ima ozbiljnog momka, a roditelji njenog momka, koji je Šokac, saznaju da njihov sin nema curu Šokicu, kao što bi 'trebao', već Bunjevku. Situaciju dodatno komplicira i činjenica da su Maričini roditelji poljoprivrednici, priprosti ljudi, (Šime i Lozika), dok Ivica potječe iz fakultetski obrazovane obitelji (Kata). Dakako, za tu, roditeljima 'problematičnu' situaciju, mladi ne haju nego imaju svojih prečih briga, nalaze se pred velikom životnom odlukom - ostanak u Zagrebu ili povratak u rodni kraj, a uskoro se saznaje da je Marica i u drugom stanju.
Naravno, predstava završava sretnim krajem u kojem Ivica pred iznenađenim roditeljima kleknuvši zaprosi Maricu, a ona oduševljeno kaže „da“. Uskoro se na Maričinoj ruci nađe i zaručnički prsten kao najava vjenčanja i sretnog života u ljubavi i razumijevanju. 
Ne treba niti spominjati da su članovi Dramske sekcije Hrvatske mladeži Bačke i Srijema čisti amateri, te da je oduševljena publika u prepunoj Matičinoj dvorani ovacijama ispratila ovu mladu glumačku družinu i natjerala ih nekoliko puta na povratak na pozornicu.

U predstavi su nastupili i članovi Tamburaškog sastava „Traženi“, podrijetlom iz Vojvodine, u sastavu: Tomislav Brejar (prim), Hrvoje Kolarić (basprim), Josip Tikvicki (basprim), Dino Marinić (kontra) i Toni Herceg (bas).
Nakon predstave Hrvatsku mladež Bačke i Srijema publici je predstavila Marija Hećimović, voditeljica Matičina Odsjeka za hrvatske nacionalne manjine, dok je Mirela Stantić u ime Mladeži zahvalila Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Društvu vojvođanskih i podunavskih Hrvata i Udruzi za potporu bačkim Hrvatima koji su im pružili svu potrebnu pomoć i uvjete za normalan rad.
Hrvatska mladež Bačke i Srijema osnovana je u Zagrebu 9. siječnja 2011. godine, a raduje činjenica da su u ovom, razmjerno kratkom vremenu, i usprkos činjenici velikih studentskih obveza, imali čak 21 aktivnost, a kruna ovog uspješnog rada mladih je upravo odigrana predstava „Ivica i Marica“.

Tekst: Zlatko Žužić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.