Gradišćanski biskup Živković u Splitu

120509 zivkovicBiskup Željeznog, mons. Egidije Živković je 7. svibnja u Splitu vodio euharistijsko slavlje i bio glavni propovjednik prilikom blagdana svetoga Dujma, zaštitnika grada i biskupije. Svečanost je prenosio radio i televizija.
Živković je sudjelovao pri otvaranju relikvijara svetoga Dujma i držao kratki govor, u kom je rekao: "Hrvat mi je otac, Hrvatica mati, a ja sam vjerni sin hrvatski". Biskup Živković je izrazio radost i zahvalio Bogu, crkvi i pobožnim roditeljima, da se može obratiti na "lipom starom gradišćansko-hrvatskom jeziku".

"Oni su bili mudri i naučili me našu lipu hrvatsku rič i ostavili nam u predanje našu lipu staru hrvatsku kulturu", istaknuo je biskup Živković. Nadalje je rekao, kako je pripadnik hrvatskoga naroda, čiji su se preci prije 500 godina iselili iz "takozvane stare domovine Hrvatske u novu domovinu Austriju, u koj smo kroz 18 pokoljenj čuvali jezik, kulturu i običaje".
Nadbiskup i metropolit Marin Barišić, 107. nasljednik mučenika Dujma, je pri svojem pozdravu naglasio, da su gradišćanski Hrvati napustili svoju domovinu za vrijeme oca hrvatske književnosti Marka Marulića, a da u domovini Austriji nisu zaboravili svoj materinski jezik.
"Sveti Dujme, očuvaj nam vjeru, materinsku rič, našu lipu, staru i bogatu kulturu - ne samo u takozvanoj staroj domovini, nego i kod nas u Gradišću i širom svita, kade živu Hrvati", istaknuo je biškup Živković.

Spomenuo se je i prvoga biškupa Željezna Štefana Laszla, koji je bio povezan s biskupima u Hrvatskoj. Ta povezanost i prijateljstvo da se zrcali i u dolasku splitskih redovnica Sestara milosrdnica u Željezno, gdje djeluju već preko 40godina. Živković je rekao, da u Gradišću djeluju i brojni svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije.
(Hrvatske redakcija ORF-a)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.