Susret hrvatske i židovske zajednice u Geelongu

120510 geelongNakon višemjesečnih priprema, 29. travnja, u drugom najvećem gradu u australskoj saveznoj državi Viktoriji, održan je drugi povijesni susret između predstavnika hrvatske i židovske etničke zajednice. Sastanak je održan u Centru hrvatske zajednice Geelong. Centar podržava RH kao zajedničku kuću svih Hrvata i tako se i sam ponaša, što je za svaku pohvalu u vremenu kad je sve izraženija podjela u pojedinim dijelovima hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji.

Ovaj susret je bio neformalan i u kontekstu boljeg upoznavanja dvije zajednice koje više od pola stoljeća zajedno žive u Australiji, a prvi je bio održan 2011. godine u sjedištu židovske zajednice u Melbourneu. Izaslanstvo od dvadeset članova vodili su predsjednica Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, Nina Bassat i predsjednik krovne organizacije svih židovskih udruga u Australiji, dr. Danny Lamm. Nazočan je bio i donedavni predsjednik Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, John Searle, koji sada vrši dužnost predsjedatelja Komisije za ravnopravnost i ljudska prava u Viktoriji. Došao je i povjerenik za multikulturu u Viktoriji, Grahame Leonard.
S hrvatske strane na sastanku je bilo nazočno oko četrdeset osoba, vodećih članova HSK za Viktoriju, Centra hrvatske zajednice Geelong, Društvenog kluba NK Croatia iz Sunshinea, Hrvatskog vjesnika, HDZ-a Geelong, HDZ Sunshine, HDZ Fawkner, Hrvatskog radio programa na 3ZZZ, te brojnih pripadnika druge generacije hrvatskih iseljenika. Na sastanku je bio nazočan i gk konzul Republike Hrvatske u Melbourneu, koji je zaslužan za organizaciju i uspjeh tog povijesnog sastanka.
Koliko su židovski gosti bili oduševljeni dočekom i gostoljubivošću članova hrvatske zajednice, najbolje govori činjenica da je predsjednik Izvršnog odbora Vijeća svih židovskih zajednica u Australiji dr. Danny Lamm prvi put javno izjavio da su njegovi roditelji jedno vrijeme prije Drugog svjetskog rata živjeli u Zagrebu i da su u Australiju zapravo došli kao Hrvati.
Skupu se obratio i tajnik Centra hrvatske zajednice Geelong Marinko Grgić, tajnik HSK za Viktoriju Sergio Marušić i generalni konzul Antun Babić. Sergio Marušić je, između ostaloga, upoznao nazočne s teškim razdobljima hrvatskog doseljeničkog života u Australiji.

Dvorana Centra pretvorena je u izložbeni prostor za eksponate koje ima Hrvatski iseljenički muzej u Melbourneu. Za taj vrlo lijepi čin predstavljanja hrvatske iseljeničke zajednice i njezine povijesti u Viktoriji židovskim gostima treba prvenstveno zahvaliti voditelju muzeja S. Marušiću i njegovoj supruzi Danici. Zasluge za uspjeh u predstavljanju hrvatske zajednice imaju na čelu s predsjednicom Dragicom Krašić, uz potporu cijelog Odbora, te podružnica HSK za Viktoriju, koji vodi Ivan Škratulja. Taj Događaj je popratio je lokalni dnevni list «The Geelong Advertiser», a tijekom sastanka nastupilo je i HKUD «Lado» Geelong s kratkim programom.

Tekst: Ante Babić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.