Odlična izvedba Škrtičine

120515 histerioniSinoć je u prepunom Zagrebačkome kazalištu lutaka odličnom izvedbom započela turneja Glumačke družine Histerioni iz kanadskoga Toronta, koja se ovom prigodom poigrala Škrtičinom, koju je napisala zagrebačka spisateljica i dramaturginja Marijana Nola prema komediji  Škrtac, Jeana-Baptista Poquelina Molièrea. Uz brojne uglednike iz javnoga života glavnoga grada Hrvatske, izvedbu je pratio gospodin Edwin L. Loughlin, veleposlanik Kanade, u čijem je pozdravnome govoru bilo mnogo riječi pohvale kulturnim vezama između naših dviju zemalja, a kojima uvelike doprinose intelektualci okupljeni oko ovog torontskog kazališta.
Uz  Zagreb, Histerioni će na svibanjskoj turneji po Hrvatskoj, nastupiti i u Zadru, Splitu te na otoku Hvaru.

Amaterska kazališna grupa Histerioni aktivno djeluje u Torontu već dvadesetak godina. Sastoji se od skupine entuzijasta, kreativnih ljudi koji vole kazalište, hrvatsku pisanu riječ i glazbu, a možda ponajviše od svega, radni elan i osebujnost koju pri stvaranju svake predstave donese sa sobom jedinstvena  i neumorna zagrebačka redateljica Nina Kleflin.

Predstavu Škrtičina napisala je višestruko nagrađivana zagrebačka spisateljica i dramaturginja Marijana Nola prema komediji Škrtac, Jeana-Baptista Poquelina Molièrea. Radnja histerionske izvedbe Škrtičine odigrava se u Šibeniku u 19. stoljeću, a spisateljica je, prema tradiciji talijanske komedije koja se služila lokalnim dijalektima, prilagodila svoj originalni tekst šibenskom narječju, što su glumci odlično iskoristili u oblikovanju pojedinih karaktera.

Publici su se posebno dopali raznoliki kostimi prema zamisli Marije Šarić-Ban. Pažnju publike su plijenile i maštovito dizajnirane maske Srebrenke Bogović, predsjednice Histeriona, koje su izuzetno doprinijele bogatstvu kazališnog čina u kojemu smo imali prilike uživati.

Predstavom dominira, ističući se dobrom dikcijom i osmišljenim scenskim pokretom, Krešimir Bosiljevac u glavnoj ulozi starog škrtca Mate Arpuna. Nježnošću i ljepotom iskaza plijenila je mlada Varja Bosiljevac, u ulozi Krište.

Skladatelj u Škrtičini je muzikolog i glazbeni pedagog Edward Mavrinac, a ostale uloge igraju fantastična Aranka Lengyel, decentna Branka Komparić, nadasve kreativna Josipa Kloštranec, kao i duhoviti Branimir Petošić, razbarušena Vesna Nikolić, Marija Martinović, Davor Štefan, stameni Dubravko Barač, Goranka Petošić i odlična izvođač songova Ted Pantelli.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.