Izložba i predstavljanje knjiga u Dubrovniku

120516 dbkU organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Hrvatskog  građanskog društva Crne Gore iz Kotora, u prigodi blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, u dubrovačkom uredu Hrvatske matice iseljenika, 12. svibnja, predstavljene su knjige „Slikom kroz prošlost“ (Boka Kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama od 1890-1940. godine), autora Darija Musića i Miroslava Ulčara, te „Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića“,  autora Željka Brguljana.
Knjige su predstavili prof. dr.sc. Milenko Pasinović, prof. Neven Staničić, te autori. Također je upriličena izložba fotografija „Boka nekad i danas”. O izložbi je govorila mr. sc. Marija Mihaliček, a otvorila ju je Maja Mozara, voditeljica  Hrvatske matice iseljenika, odjela u Dubrovniku.
Milenko Pasinović govorio je vremenskoj distanci na fotografijama, koja se mjeri jednim stoljećem, u kojem su se desile mnoge kulturne, prostorne i društvene promjene. „Vjerujem da izdavač nije bio svjestan, kad je počeo da realizira ideju o štampanju ove foto-monografije, u kakav posao ulazi. Posebno, kakav značaj treba da ima, ne samo za kulturnu baštinu Hrvata u Crnoj Gori, već i za nacionalnu kulturnu baštinu Crne Gore u cjelini. Jer, fotografija zorno ilustrira promjene nastale u prostoru i društvu u smislu shvaćanja prostora kao dijela kulturne baštine. Na taj način fotografija postaje zoran dokument u odnosu na vrijeme i prostor u kom su mnoge kapetanske palače ili ansambli starih građevina, uvjetno rečeno, nastali u moru novosagrađenih objekata“.
Jedan od autora knjige „Slikom kroz prošlost“, Dario Musić, rekao je da je knjiga nastala kao poticaj izazvan uspjehom izložbe fotografija organizirane u Zagrebu od 22 do 28. rujna 2003. godine,  u povodu “Tjedna Hrvata iz Crne Gore„ On je dodao da tekst koji prati fotografiju u ovoj knjizi, ima više karakter informacije, a da je čitaocima prepušteno da na osnovu vlastite percepcije stvore sliku nastalih promjena.
Neven Staničić intimistički je govorio o knjizi “Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića”, osvrnuvši se na život i stvaralaštvo  Ivankovića i podsjetivši da je ovom knjigom “Željko, veoma tiho i nenametljivo, doprinio da Boka dobije još jednu potvrdu svog povijesnog značajnog trajanja”. 
Sam autor kazao je da knjiga oslikava povijest bokeljskog pomorstva vraćajući nas u burna stoljeća plovidbe na jedra. Osim razvoja jedrenjaka, njihova povijesnog slijeda i faktografskih podataka o njima, u knjizi nalazimo opise sudbina pojedinih jedrenjaka, životopise bokeljskih kapetana koji su imali značajnog udjela u razvoju pomorstva na Mediteranu pa i šire, sve do obala Južne Amerike. “Knjiga je ilustrirana portretima pomorskih kapetana i značajnih ličnosti iz bokeljskog pomorskog života kao i slikama jedrenjaka i parobroda Bazija Ivankovića od kojih je jedan broj, posebno onih koje sam pronašao u stranim muzejima, prvi put prezentiran u jednom izdanju na našim prostorima”, kazao je Brguljan.
O izložbi fotografija govorila je Marija Mihaliček. Ona je istakla da je između fotografija koje se uspoređuju “stalo” čitavo jedno stoljeće i da je na njima veoma primjetna dugogodišnja devastacija prostora. Podsjetila je da su nove fotografije napravljene 2008. godine, a da su od tada do danas također nastale brojne promjene u pejzažu Boke. Na kraju izlaganja mr.sc. Marije Mihaliček, izložbu  je otvorila  Maja Mozara.
Ovaj događaj i lijepo druženje uveličao je Krunoslav Težak, povjerenik HGD CG za  Hrvatsku, otpjevavši, uz gitaru, popularnu „Bokeljsku noć” i jednu dubrovačku“ Na kantunu”.

Tekst: Tijana Petrović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.