Promoviran prvi svezak Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema

120516 leksikkonU nazočnosti velikog broja poštovatelja pisane riječi, u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, 16. svibnja 2012. predstavljen je prvi svezak Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema.
Uvodnu riječ nazočnima uputila je ravnateljica HMI-a Katarina Fuček, dok je voditelj promocije bio Zlatko Žužić, izvršni urednik spomenutog leksikona.
O leksikonu su govorili doc. dr. sc. Sanja Vulić sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Eduard Hemar, glavni urednik leksikona Hrvata istočnoga Srijema, te dr. sc. Vlatko Rukavina, član Uredništva Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema.
Svezak je otisnut u Tiskari Točka iz Dugog Sela, Hrvatska, u nakladi od 750 primjeraka. Nastao je u izdanju Libera editio d. d. iz Zagreba i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Potporu izlasku prvog sveska ovoga Leksikona pružili su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Novi Sad, Hrvatsko nacionalno vijeće, Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica i Gomolava d. d., Zagreb.
Leksikon na 210 stranica ima obrađeno oko 200 natuknica od Abjanovića do Ernesta Furjakovića u kojima su obrađeni životopisi značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti srijemskih Hrvata, kao i nehrvata koji su se radom istaknuli u istočnome Srijemu.
Među njima nalazimo znamenite ličnosti iz crkvenoga života, primjerice, đakovački i srijemski biskupi Antun Akšamović, Stjepan Bäuerlein i Nikola Đivović, te župnici Đakovačke i srijemske biskupije poput Josipa Bertića, Đure Buttnera i dr. te političkoga života, Ljudevit Auer, Matija Belić, Živko Bertić i dr. Iz svijeta sporta zastupljeni su, Emica i Srećko Banjan, braća Cvitan, Mato Dubravčić, Darko Dujmović i dr. vojnoga Siegfried Breuner, Marko i Pavao Čolić, Ivan, Josip i Martin Dedović, Ivan Dujmović, Franjo Filipović i dr. znanstvenoga, Josip Binički, članovi obitelji Czeisberger, Mirko Filajdić i dr,kao i društvenoga i kulturnoga života, Tugomir Alaupović, Frano Alfirević, Nikola Andrić, Milivoj Barbarić, Eugenija Barić, Smiljka Bencet-Jagarić, August Đarmati, Robert Frangeš Mihanović i dr.
Uz biografije poznatih ljudi, leksikon sadrži i biografije tzv. običnih ljudi koji su svojim djelovanjem ostavili traga u sredini u kojoj su živjeli, kao što su primjerice, Đuro Balenović, Stjepan Bencetić, Aleksandar Brodski, Teodor Deodato, Pavel Figurovski i dr. No, uz povijesne osobe, u leksikonu se obrađuju i biografije suvremenika.
Leksikon je obogaćen sa stotinjak fotografija, a za njegove potrebe izrađena je i karta Srijema sa suvremenim državnim i pokrajinskim granicama, na njegovim koricama. Na ovom vrijednom djelu je radilo 25 suradnika iz Srijema i iz Republike Hrvatske.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.