Hrvatska poezija u eteru čileanskoga radija

120517 chileKnjiga “El roce de la mariposa”, izbor iz poezije 25-ero hrvatskih pjesnika koji je sastavila i na španjolski prevela Željka Lovrenčić (Biblioteka Most/The Bridge, 2010.), bit će predstavljena u emisiji Poezija u eteru koja se emitira na radiju vodećega čileanskoga sveučilišta Universidad de Chile. Govorit će profesor, pjesnik i akademik Andrés Morales Milohnic u ciklusu predstavljanja poetskih izbora iz Hrvatske, Čilea, Argentine, Kostarike, Koreje i Meksika.

Obavijest o tom razaslana je mnoštvu uglednih pojedinaca i značajnih institucija u Čileu i izvan njega, a Morales Milohnic na svojoj web stranici redovito objavljuje vijesti iz Hrvatske i prijevode naše poezije (nedavno je objavio pjesme Mladena Machieda te one mladoga viškoga pjesnika Vinka Kalinića).

Izbor iz “El roce de la mariposa” zainteresirao je i Španjolce - kanarski pjesnik Martín Fumero u svojoj je kulturnoj rubrici Ventana Literaria u listu El Día, nakon prikaza poezije Irene Vrkljan, objavio i onaj o poeziji Delimira Rešickog. Njega je posebno istaknuo i španjolsko-peruanski pjesnik Alfredo Pérez Alencart koji je nedavno u listu El Adelanto pisao o dvojici hrvatskih autora - Vinku Kaliniću i Hrvoju Kačiću, tj. o španjolskom izdanju njegove knjige “U službi domovine”. Paragvajski pjesnik Jacobo Rauskin je iz “El roce de la mariposa” izdvojio poeziju Branka Bošnjaka, a knjigu zanimljivom smatra i predsjednica Svjetske organizacije književnika i umjetnika Teresinka Pereira.

Za nedavnog boravka u Argentini, Željka Lovrenčić darovala je nekoliko primjeraka pripadnicima naše zajednice u Córdobi, a uz taj poetski izbor predstavila im je i časopise Most/The Bridge, Književna Rijeka, Forum i list Vijenac.(NL- Glas Slavonije)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.