Otvorena izložba u uredu HMI Dubrovnik

120524 irisIzložbu slika "Mali relikvijari", Iris Bondora Dvornik, hrvatske umjetnice koja živi u Bavarskoj 23. svibnja je priredila Hrvatska Matica iseljenika Dubrovnik u svojim prostorijama.
O umjetnici Dvornik govorili su Maja Mozara, voditeljica ureda Matice iseljenika Dubrovnik i Marin Ivanović, povjesničar umjetnosti.
"Dubrovnik je zaista najljepši naš grad i jako ga volim. Čini mi se da ove slike koje ovdje nisu viđene našle su dobar prostor što mi predstavlja veliko veselje. Ovo što sam predstavila je kombinirana tehnika s mnogo elemenata" kazala je Iris Bondora Dvornik.
Rođena je u Zagrebu, a diplomirala je 1980. na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u klasi prof. Nikole Reisnera. Od tada djeluje kao samostalna umjetnica. Do sada je ostvarila 40-ak samostalnih i 140 skupnih izložbi.
O njezinom "Malom relikvijaru" govorio je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović. "Mnoštvo objekata leži na površini s malo ili bez ikakve međusobne veze: nekada su to nožići s piljevinom posutom po njima, često čavlići, spajalice, matice i ostali metalni objekti, a ponekad je riječ o nedefiniranim teksturama koje odaju dojam nakupljanja čiste i neodređene materije. Autorica u raznolikosti tekstura pokušava pronaći određeni ritam i fascinaciju koja je inherentna toj nasumičnoj i ujedno promišljenoj masi".

Umjetnica se dubrovačkoj publici predstavlja ciklusom MALI RELIKVIJARI. Samostalno djeluje od 1980. godine, a radovi joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Članica je nekoliko stručnih organizacija među kojima i BBK (Bavarsko udruženje profesionalnih umjetnika).
(PortalOko.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.