Piština izložba u Pečuhu

pečuh 120525-1U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskoga kluba August Šenoa u Pečuhu je 23.svibnja  otvorena izložba slika autora Stjepana Đukića-Pište nastala po motivima Krležina djela „Balade Petrice Kerempuha“. Otvorenje je upriličeno u galerijskom prostoru Hrvatskoga kluba u nazočnosti pripadnika hrvatske zajednice iz Mađarske, autora i gostiju iz Hrvatske.
Tom prigodom pozdravne riječi nazočnima uputila je ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček izražavajući zadovoljstvo što ova izložba, kao i drugi matičini programi povezuju Hrvate iz Mađarske s matičnom domovinom i doprinose jačanju hrvatskoga identiteta. U tom cilju pozvala je na sudjelovanje u Matičinim programima nazočne učenike iz Hrvatskoga školskog centra Miroslav Krleža u Pečuhu. U ime Krapinsko zagorske županije koja podupire autora u njegovom prezentiranju javnosti govorio je potpredsjednik županijske skupštine Stanko Majdak pohvalivši kvalitetu autorovih djela  i izražavajući najbolje želje sunarodnjacima u Mađarskoj.
 O izložbi i autoru govorio je povjesničar umjetnosti Stjepan Špoljarić istaknuvši da je posrednik između Krležinih Balada i slika glumac Adam Končić, koji ih maestralno izvodi u predstavi „Ni med cvetjem ni pravice“ i koji je potaknuo autora na izradu ovih dojmljivih slika.
U ulomcima iz Balada uživala je i publika u Pečuhu gdje je došlo do krasne simbioze s publikom između slika, dramskoga teksta i izvedbe uz glazbenu pratnju Olivera Beloševića.
Otvorenju je nazočila i generalna konzulica  u Pečuhu Ljiljana Pancirov, predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp i Gabor Đervari, ravnatelj Hrvatskog školskog centra u Pečuhu. Otvorenje je vodio Mišo Šarošac, predsjednik Hrvatskoga kluba Augusta Šenoe.
Tekst :Marija Hećimović


 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.